Vijenac 761

Aktualno

Uz Nagradu Dana hrvatske knjige, DHK, 22. travnja

Dodijeljeni Judita, Davidias i Slavić

Redakcija

Nagradu Judita za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini ove godine dobila je Ružica Pšihistal, ugledna znanstvenica i redovita profesorica Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, za Studije o Marulićevoj Juditi (izd. Hrvatska sveučilišna naklada). Nagradu Davidias za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine dobio je Guy Spielmann sa Sveučilišta Georgetown u Washingtonu za La comédie ragusaine au tournant des XVIIe et XVIIIe siècles: un faux air de Molière (Dubrovačka komedija na prijelazu XVII. u XVIII. stoljeće: prividni Molière). Autorica zbirke priča Sitan život Mima Juračak, diplomirana komparatistica i filozofkinja, dobitnica je nagrade Slavić za najbolji književni prvijenac (Jesenski i Turk, Zagreb, 2022). Sve tri nagrade uručene su dobitnicima na svečanosti dodjele nagrada Dana hrvatske knjige na Dan hrvatske knjige 22. travnja u prostorijama Društva hrvatskih književnika.


U prostoru DHK-a svečano su dodijeljene tri prestižne nagrade povodom Dana hrvatske knjige /
Snimio Miljenko Brezak

U ime povjerenstva Hrvojka Mihanović-Salopek u obrazloženju nagrade Judita  istaknula je da je Ružica Pšihistal „napisala vrsnu znanstvenu knjigu s cjelovitim uvidom u književnopovijesna i komparativna proučavanja hrvatskog humanizma i uloge Marulićeve  Judite, a ujedno ju je nadogradila izvornim zapažanjima i tezama te suvremenim teoretsko-metodološkim pristupom“.

Spielmannova nagrađena studija o hrvatskoj književnoj baštini objavljena je kao predgovor knjizi Deux „moliérades“ croates. Ilija Kuljaš suivi de Andro Stitikeca (Dvije hrvatske „moliérade“. Ilija Kuljaš; Andro Stitikeca), Prozor éditions, Reuil-Malmaison, 2022.

U obrazloženju nagrade Davidias Cvijeta Pavlović u ime povjerenstva ističe da „Spielmann pristupa odabranim hrvatskim komedijama nastalima na dubrovačkom području upravo u njihovoj kvaliteti od cirkulacije do integracije, kojom se one mogu mjeriti sa srodnim pojavama diljem Europe, a pritom hrvatske moliérade nad europskima imaju kvantitativnu i kvalitativnu samosvojnost. Studija (…) otvara širok horizont pronošenja vrijednosti hrvatske književne baštine i doprinosi njezinu svjetskom odjeku te predstavlja bitan poticaj za buduća istraživanja hrvatskih moliérada i hrvatske književnosti uopće u kontekstu europske i svjetske književnosti.“

Božica Brkan u ime svoga povjerenstva u obrazloženju za nagrađenu zbirku Mime Juračak kaže: „Zrela i sadržajno aktualna (…) i stilistički zanimljiva proza (...) donoseći često nestvarne sudbine te, prema potrebi, mijenjajući muškoga i ženskoga pripovjedača, zbirka Sitan život priča jednostavnost, i ljepotu i ružnoću svakidašnjice, sitnih života zanimljivih likova kakvih se može naći posvuda oko nas s njihovim potragama za ljubavlju, srećom, ostvarenošću i važnošću u svijetu.“

Nagrađena autorica ranije je objavljivala kratke priče za koje je višestruko nagrađivana. Radi kao knjižničarka, a bavi se pisanjem i ilustriranjem pa je ilustrirala i naslovnicu svoje prve knjige.

Ocjenjivački sud pohvalio je i zbirku pjesama Ivana Jakopovića Blues divljega proljeća (vlastita naklada, Zagreb, 2022), koja „na moderan, ali iskren i profinjen način problematizira temu otuđenja u suvremenom društvu, a posebice devijaciju osjećajnosti u ponašanju, odgoju i cjelokupnom svjetonazoru najsuvremenije generacije mladih“.

Nakon dodjele nagrada Judita, Davidias i Slavić predstavljeni su novi članovi DHK-a: Ludwig Bauer, Boris Beck, Milan Bešlić, Josipa Gogić, Andy Jelčić, Stanislav Marijanović i Anamarija Mutić Sarić.

Na svečanosti su bili ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Sabora i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju Nikolina Radić Štivić, voditelj Središnjeg ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. Kao glazbena gošća nastupila je Zrinka Posavec, koja je izvela uglazbljene stihove Tina Ujevića (Igračka vjetrova), A. G. Matoša (Suza) i Vesne Parun (Ushit). 

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak