Vijenac 761

Matica hrvatska

KOPRIVNICA – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Djelovanje HSS-a kao završetak modernog formiranja hrvatske nacije

Dražen Ernečić

U Gradskoj vijećnici predstavljena je 24. travnja knjiga Zorislava Lukića HSS u borbi za hrvatsku samostalnost do 1941. (objavljena u Matičinoj biblioteci Historia) u organizaciji MH, Ogranka MH u Koprivnici, GO HSS-a, ŽO HSS-a i Povijesnog društva Koprivnica. U ime Povijesnog društva pozdravila je Ružica Špoljar, a u ime HSS-a predsjednica ŽO Kristina Škoda Vajdić. Program su nastupom pod vodstvom predsjednice Nade Šešić otvorili članovi Folklornog ansambla Koprivnica s dvjema tradicijskim narodnim pjesmama s početka 20. stoljeća Šuma moja, mila moja i Gora, gora, nadgora.


Predstavljači knjige ispred stare HSS-ove zastave s početka 20. st. iz velikog hrvatskog i podravskog sela Peteranca

Prisutne je u ime Mire Gavrana, predsjednika MH i Predsjedništva MH pozdravio potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb istaknuvši da je to najnovija knjiga o povijesti HSS-a u hrvatskoj historiografiji i da daje autentičan autorski doprinos o djelovanju stranke. Recenzent Željko Holjevac istaknuo je iznimni uspjeh HSS-a, koji je postao plebiscitarnom hrvatskom političkom opcijom, do 1941. okupljajući seljaštvo kao najbrojniji dio sveukupnoga hrvatskog stanovništva u iznosu od 80% u vrijeme prve polovice 20. stoljeća i kako je upravo s najširim političkim djelovanjem HSS-a završilo moderno formiranje hrvatske nacije, koje je započelo s ilirskim pokretom tridesetih godina 19. stoljeća. Naposljetku je poentirao kako je ta knjiga pravi primjer da se povjesničar uvijek iznova mora vraćati iščitavanju povijesnih izvora koje je autor i objavio kao zaseban segment na kraju knjige i što joj daje dodanu vrijednost.

Recenzent Hrvoje Petrić posebno je naglasio uzajamnost Antuna i Stjepana Radića u oblikovanju nauka HPSS-a te važnost lista Dom za izgradnju stranačke infrastrukture koja je bila ključna za to da stranka od 1920. do 1941. bude središnja hrvatska stranka i predvodnica hrvatskoga seljačkog pokreta. Podsjetio je na to da je Stjepan Radić prvi mandat u Hrvatskom saboru 1908. ostvario upravo na području koprivničke Podravine u izbornom kotaru Novigrad Podravski. Na kraju publici se obratio i autor knjige Zorislav Lukić istaknuvši da je dvadeset godina pratio i čitao sveukupnu produkciju radova o HSS-u, istraživao dokumente u brojnim arhivima i ustanovama i rezultate tog svog istraživanja o političkom i narodnom djelovanju Radićeva i Mačekova HSS-a prema najširoj hrvatskoj autonomiji u sklopu ondašnje kraljevine i naposljetku samostalnoj državi sublimirao u naslov knjige koju je predao na recepciju opće i znanstvene javnosti te na kraju zahvalio svima koji su mu pomogli na tom putu.

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak