Vijenac 759

Književnost

Svečano dodijeljene nagrade
60. Goranova proljeća

Slavlje u slavu Gorana

Piše Irena Šestek


Jubilarni festival Goranovo proljeće otvoren je 20. ožujka u Kinoteci u Zagrebu. Program je neformalno započeo i prije službenog otvaranja, jer su okupljeni impromptu recitirali pjesme Ivana Gorana Kovačića, kao i vlastite. Atmosfera je u potpunosti bila u znaku poezije. Među okupljenima su bili brojni ovjenčani pjesnici i pjesnikinje, koji su razmjenjivali iskustva, savjete i riječi podrške zaljubljenicima u poeziju.

Službeni program počeo je svojevrsnom uvertirom, odnosno pjesničkim čitanjem laureata i laureatkinja nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike. Trideset pjesnika i pjesnikinja stupilo je na pozornicu i pročitalo svoju pjesmu po vlastitom izboru. Svečanom otvaranju prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je izrazila zadovoljstvo što dosadašnji dobitnici vrijednih nagrada svjedoče o živosti hrvatske pjesničke riječi te je čestitala ovogodišnjim dobitnicima prestižne pjesničke nagrade zahvalivši im na prilogu bogatoj riznici hrvatske poezije.


Laureati Vid Bešlić i Senko Karuza u Lukovdolu / Izvor GP

Program je simbolično prikazao simbiozu prošlosti i sadašnjosti, jer su već ovjenčani pjesnici pokazali talent i umijeće ovogodišnjim dobitnicima nagrade i mnogobrojnoj publici. Dok su čitali pjesme, prikazivan je arhivski videomaterijal iz povijesti festivala iz arhive HRT-a, dodatno prisjećajući okupljene na njegovu dugu i bogatu povijest. Važan je to kulturni događaj u Hrvatskoj koji potiče pisanje i stvaralaštvo na hrvatskom jeziku te promiče kulturnu baštinu i vrijednosti koje je Ivan Goran Kovačić predstavljao svojim pjesmama i životom.

Okupljene je zabavila glazbena skupina Dunjaluk koja je posjetiteljima otpjevala nekoliko sevdaha u džez-interpretaciji, a sve je bilo u režiji redatelja Hrvoja Korbara. Pjesnicima i svim zaljubljenicima u poeziju u ime organizatora obratio se i organizator Goranova proljeća Marko Pogačar.

Goranovo proljeće jedna je od najdugovječnijih pjesničkih manifestacija na svijetu, koja je ove godine proslavila 60 godina postojanja. Godina 2023. posebna je, jer osim što je proslavljen jubilej festivala, slavilo se i 110 godina od rođenja Ivana Gorana Kovačića i osamdeset od njegove prerane smrti.

Već tradicionalno, na prvi dan proljeća i na dan rođenja pjesnika Ivana Gorana Kovačića, 21. ožujka, dodijeljene su nagrade dvama pjesnicima u Kovačićevu rodnomu mjestu – Lukovdolu. Do lukovdolskog Doma kulture doputovala su dva autobusa puna laureata i umjetnika, a vrijeme je bilo naklonjeno svim okupljenima, jer je Lukovdol simbolično zasjao bojama proljeća. Na festivalu su dodijeljene dvije najvažnije pjesničke nagrade: Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu pripala je Senku Karuzi za zbirku Nestajanje, dok je nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji rukopis autora ili autorice do 30 godina starosti dobio Vid Bešlić (u prošlom broju Vijenca objavljeni su ulomci iz obrazloženja nagrada te intervjui s laureatima). Program je izvedbama poznatih pjesama zatvorio SKUD Ivan Goran Kovačić.

Mladi pjesnik, Petrinjac Vid Bešlić, izjavio je da osjeća pozitivnu tremu, no da je to samo pokazatelj njegove sreće i uzbuđenja, dok se Senko Karuza, dugogodišnji prijatelj Goranova proljeća, u Lukovdolu, među brojnim kolegama i prijateljima, „osjećao kao doma“.

Goranovo proljeće potom je preseljeno u Rijeku, gdje su se u antikvarijatu Ex libris, u sklopu programa Versopolis, europske mreže pjesničkih festivala, predstavili inozemni pjesnici Helen Ivory iz Ujedinjenog Kraljevstva, sa zbirkom pjesama Kako konstruirati vješticu i Josep Pedrals svojom poetskom knjigom Pa ipak. Pedrals je poznat po živopisnim recitacijama svojih pjesama te je na sceni izvodio radnje opisane u pjesmama.

Sljedeći dan, 22. ožujka u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, uz ovogodišnje laureate nastupili su i brojni sjajni domaći i inozemni pjesnici i pjesnikinje: Anna Ayanoglou iz Francuske, Dan Coman iz Rumunjske, Marija Dejanović iz Hrvatske, Ottó Fenyvesi iz Mađarske, Thanos Gogos iz Grčke, Madara Gruntmane iz Latvije, Helen Ivory iz Ujedinjenog Kraljevstva, Iya Kiva iz Ukrajine, Josep Pedrals iz Španjolske, Muanis Sinanović iz Slovenije te Mile Stojić iz Bosne i Hercegovine. Na kraju riječke turneje nastupila je rock-grupa Turisti.

Jubilarno Goranovo proljeće zatvoreno je 23. ožujka 2023. u Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na zatvaranju festivala nastupili su ovogodišnji laureati i prethodno spomenuti strani pjesnici i pjesnikinje. Pjesnici su čitali pjesme na materinskim jezicima uz simultani prijevod i prigodnu glazbu glazbenika Dimitrija Dimitrijevića, čijim je koncertom manifestacija i službeno završena.

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak