Vijenac 759

Matica hrvatska

IMOTSKI  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Šest knjiga Mare Ožić-Bebek

Mladen Vuković

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom 11. ožujka predstavljeno je šest knjiga objavljenih u proteklih 25 godina imotske publicistkinje Mare Ožić-Bebek, čime je obilježeno 50 godina njezina svestrana rada u kulturi.

Autorica već pola stoljeća objavljuje novinske zapise u više listova, a zadnjih jedanaest godina redovito surađuje u humorističkoj emisiji Kad se smijah tad i bijah na HRT-a, Radio Split, pa je izabrane anegdote, šaljivo-satirične dijaloge Ivuše i Antiše, basne, epigrame i aforizme sabrala u trima zbirkama humora u suizdanju imotskog ogranka Matice hrvatske: Marine mrđalice, Sovin smiješak Nu, šta mi reče?! Do konca godine mogao bi se pojaviti i četvrti izbor tih humorističkih zapisa. Mara Ožić-Bebek prijateljevala je s brojnim slikarima, organizirala njihove izložbe u Imotskom, a posjeduje i bogatu zbirku slika, osobito zavičajnih motiva.

Svoja 22 likovna zapisa i kritike o slikarima sabrala je u knjizi Priče s palete, novinske reportaže i oglede u zbirci Krik, a priču o svojoj kujici dalmatinki u dvojezičnoj hrvatsko-engleskoj slikovnici Zovem se Donna, a ti? Uz izložbu slika iz Marine zbirke, sa slikama Vicka Kavelja, Ante Ljubičića Cara, Nenada Vlajčića, Vesne Ujević i drugih imotskih slikara, o njezinu novinarskom te književnom radu i drugim kulturnim aktivnostima govorili su novinari Mladen Vuković i Mijo Zidar, profesorica Mara Pezo i Vesna Ujević, a Marijan Grbavac, Sanja Bago, Ivana Petričević, Marijana Pezo i Josipa Rimac-Vlajčić čitali su izabrane tekstove iz Marina šestoknjižja. U glazbenom dijelu programa pjevala je Marijana Pezo uz gitarističko-mandolinsku pratnju Sare i Roka Mustapića.

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak