Vijenac 759

Matica hrvatska

BJELOVAR  – NOVINARSKA RADIONICA

Prvi koraci budućih novinara

Novinarska radionica za srednjoškolce u organizaciji Ogranka MH u Bjelovaru održana je 24. ožujka u prostorima Ekonomsko-birotehničke škole u Bjelovaru. Radionicu su na poziv organizatora održali glavni urednik Vijenca Goran Galić, dugogodišnja urednica u Večernjem listu Branka Primorac te kritičar Vijenca i umirovljeni lektor i redaktor Večernjeg lista Strahimir Primorac.


Učenici na novinarskom zadatku: snimanje intervjua s tajnikom OMH u Bjelovaru Darkom Dončevićem

Učenicima su se uvodno obratili predsjednik Ogranka MH u Bjelovaru Vedran Milić i tajnik Darko Dončević te ravnatelj škole Vladimir Štefanec. Glavni urednik Galić predstavio je uvodno povijest Vi(j)enca, a potom je s bračnim parom Primorac učenike upoznao s glavnim novinarskim formama, ustrojem novinske redakcije te predstavio proizvodni proces jednog broja Vijenca. Branka Primorac govorila je o tome kako izgleda dnevni raspored redakcije dnevnog lista, dok je Strahimir Primorac opisao poslove lektora i redaktora, kojih je nekada u Večernjaku bilo četrdesetak, a danas su vrsta pred izumiranjem.

U središnjem dijelu radionice učenici su podijelili uloge u zamišljenoj redakciji (glavni urednik, novinar, lektor, fotograf) i napravili intervju s tajnikom Ogranka Darkom Dončevićem, uglednom bjelovarskom novinarkom Sanjom Klinac i školskom knjižničarkom. Intervju se snimili, pretipkali i opremili naslovima i fotografijama. Intervjue su potom analizirali mentori, koji su im dali praktične savjetnike. Učenici su imali prilike iz prve ruke saznati tajne zanata i aktivno su sudjelovali u radionici. Darko Dončević zahvalio je mentorima i učenicima i kazao da će ovakvi programi u bjelovarskom ogranku postati tradicija. (Redakcija)

 

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak