Vijenac 759

Matica hrvatska

LIPOVLJANI  – DANI JOSIPA KOZARCA

Priznanje za književno stvaralaštvo

Melita Lenička

Uz Dan Općine Lipovljani, koja je proslavila 30 godina od osnutka 17. ožujka, održani su Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima, koji su započeli otvaranjem izložbe fotografija Šuma okom šumara, a nastavili se znanstveno-stručnim skupom.

Sudionici skupa Prostor u djelima Josipa Kozarca bili su profesori i studenti Filozofskog fakulteta iz Osijeka, a Anica Bilić iz Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima pripremila je za skup predavanje Dualizam društva i prirode u Kozarčevim književnim reprezentacijama prostora. Ovo je 9. znanstveno-stručni skup i održao se uz potporu znanstvenih i obrazovnih institucija: Filozofskog fakulteta iz Osijeka, Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima, Ogranka Matice hrvatske u Lipovljanima, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Uprave šuma Podružnice Zagreb, Parka prirode Lonjsko polje i mnogih drugih, a budući da je Josip Kozarac bio šumar i pisac, tako su i teme jedne godine šumarske, a druge književne.


Dodjela nagrade za životno djelo Đuri Vidmaroviću / Snimio Damir Smetko

Priznanje književnom stvaralaštvu uslijedilo je i na svečanoj sjednici održanoj istoga dana u 14 h na kojoj je bio i predsjednik RH Zoran Milanović. Nagradu za životno djelo lipovljanski načelnik Nikola Horvat uručio je Đuri Vidmaroviću, rođenu u Piljenicama, malom selu Općine Lipovljani. Đuro Vidmarović član je Glavnog odbora Matice hrvatske već tri mandata, bivši saborski zastupnik u dvama mandatima i veleposlanik RH u Ukrajini od 1995. do 1999. Od 1972. bavi se književnim radom. Piše poeziju, prozu i književne kritike. Prevodi sa slovenskog, ruskog i ukrajinskog jezika. Posebno je odan zavičajnim temama te ostaje u kontaktu s rodnim Piljenicama, gdje je s Udrugom žena Mlinarice i Ogrankom MH u Lipovljanima pokrenuo pjesničke susrete Rijeka, šuma, nebo. Godine 2022. obilježio je 75 godina života i 50 godina književnog stvaralaštva. Kandidiran je za javno priznanje zbog iznimnih postignuća u javnom i kulturnom životu, očuvanju povijesnog identiteta te promociji lipovljanskog kraja.

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak