Vijenac 759

Mozaik

Odgovor na Reagiranje Damira Sokića objavljeno u Vijencu br. 758 od 23. ožujka

ANONIMNI FILANTROP

Odgovor na Reagiranje Damira Sokića u prošlom broju Vijenca započet ću ovako: Kako bi Ćiro Nacionale rekao: Sine, bolje ti je biti anonimni filantrop nego poznati lažljivac.

Ovo je pravo mjesto da citiram prvu afroameričku spisateljicu koja je dobila Pulitzerovu nagradu, Alice Walker: „Nije vam prijatelj nijedna osoba koja zahtijeva vašu šutnju ili poriče vaše pravo da rastete...“ Anonimni Filantrop može zaista biti bilo tko; ministar kulture, američki predsjednik ili pametan čovjek koji troši svoju, a ne tuđu pamet i novac.

Ovaj destruktivni klevetnički tekst, ova difamacija najbolje dokazuje koliko je potrebna filantropija osviještenih pojedinaca koji za to imaju intelektualni i financijski kapacitet. Trebalo bi komparirati njegovu i moju profesionalnu biografiju; razlika puno govori. Povodom prve dodjele Nagrade predložio mi je da će uz pomoć arhitekta koji je projektirao Mamićevu vilu isposlovati da Zdravko Mamić bude sufinancijer kako bi iznos nagrade bio udvostručen. Uvjet je bio da nagradu prenesem i dalje dodjeljujem u okviru galerije Akademija Moderna, što sam ja doživio kao amoralnu ponudu jer opet uzima tuđu ideju i tuđi novac.

Zašto bi umjetnici u RH bili lišeni osnovnoga prava civiliziranosti i stečevina civilizacije da mogu dijaloge u skladu sa svojim talentom voditi s filantropima. Tako bi se prekinuo monolog, izolacija umjetnika u kojoj je itekako vidljivo da nivo njihovih materijalnih mogućnosti nije uvijek na razini njihova talenta. Nevjerojatno je da se probijanje leda oko filantropije u RH odvija u takvim rudimentarnim okolnostima koje verbalno ilustrira inkriminirani članak.

Iva nije vaše vlasništvo, nije se rodila i formirala zbog Vas da joj Vi odredite što je pametno za nju ili nije. Kako za vrijeme života tako isto i u vrijeme njezine tzv. biološke smrti. Rođena je iz ljubavi svojih roditelja, ne da bude zamjena onima koji nemaju svoju djecu ili da neki profesori kasnije prekoračuju etičke granice prema njoj, već da se susreće sa svojim talentom te da bude sretna kako u ljubavi prema umjetnosti tako i u ljubavi prema životu i jednog dana pronalaženju prave ljubavi svoga života... U događajima koje su uslijedili nikakvu važnost i kredibilitet nema ono što vi mislite ili odlučujete, nego samo ono što misle i odlučuju njeni roditelji. Sada vidim da ste i pronevjerili povjerenje njenih roditelja. S kojim pravom određujete s kim bi se ona družila a s kim ne bi i tko joj je prijatelj? Taj članak je Vaš autogol. Zar ćete me ismijavati što sam imao i samostalne izložbe u Kijevu i kritizirati one u Moskvi održane na najvišim kulturnim razinama? Moja druga izložba predviđena za 2022. godinu u Moskvi otkazana je zbog žalosnog ratnog sukoba. Morfologija Vaših misli koje su oblikovale tekst definitivno je skinula sofisticiranu masku kamuflaže Vaše skrivene naravi. Jasno da ste Vi nešto značili Ivi, ali ona je Vama puno više značila. U suštini njenog bića puno je toga puklo od navale i pritiska i teško joj je u tim situacijama bilo biti izbalansirana osoba i naći svoje pravo ja koje je za sreću potrebno svakom čovjeku, kao prirodi sunce... Sve što je povezano s Kontrapunkt nagradom je po zakonu i postoji pismeno odobrenje od strane Ivinih roditelja koji jako dobro znaju identitet Filantropa i karakter čovjeka jer je dolazio u Samobor mnogo puta kod prijateljice Ive. Dida s mamine strane Filantropa također je iz Samobora, a njegovi preci su došli u Samobor sa Napoleonom iz tvrđave Persche u Normandiji. Također, isti dida bio je učitelj i Ede Murtića, koji je slikao i realističke sjajne crteže poput Albrechta Dürera, a nalaze se negdje u bespućima naše interkontinentalne i kontinentalne obitelji.

Jasno je da osim financiranja filantropske nagrade treba jednako tako financirati promociju takve vrste nagrade u medijima jer ona kao takva nigdje nije prisutna. To su principi filantropije. Napokon, nemam ništa protiv toga da me netko vrijeđa u medijima, ali ne mogu dopustiti da netko na takav jeftin način izdaje identitet Filantropa. Prije ću podnijeti uvredu nego izdaju. Slikovito rečeno jedna je stvar doći na neku izložbu i kritizirati je, a druga je stvar uz to nasrnuti na slike i početi ih uništavati i doslovno rasparati. Golema je nepravda što je otkriveno ime Anonimnog Filantropa, tako je nanesena šteta intelektualno moralnom konceptu nagrade. Na kraju nešto lijepo. Njihov/naš omiljeni zajednički slikar bio je Jean-Michel Basquiat, a članak ću završiti citatom iz moga teksta koji se Ivi jako svidio.

„Svijet će biti toliko tvoj koliko ga budeš razumio, a ne koliko ga budeš htio posjedovati.“

Anonimni Filantrop – osnivač i predavač eksperimentalnog kolegija Procesi socijalizacije umjetničkih karijera kroz povijest umjetnosti, francuski i talijanski državljanin, član HAA i HDLU-a, član globalnog fenomena planeta Homo sapiens. I kako ćemo sada dalje?

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak