Vijenac 759

Matica hrvatska

DUBROVNIK  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Mračna, ali produhovljena satira

Ana Rajić

U Dvorani Ivana Pavla II. predstavljena je 16. ožujka knjiga Mihaila Radojičića Shoka Smrt je uvijek u modi. Crnogorski pisac, scenarist i glumac Shok nosio je u sebi, kako je rekao „dvadeset i pet godina kao biljeg na duši“ sramnu i tragičnu istinu o agresiji na susjednu Hrvatsku, na Dubrovnik i njegovu bližu i širu okolicu. Svoje emocionalno opterećenje, mučni pritisak sramote i neizvjesnosti prouzročen činjenicom da mu je i otac sudjelovao u vojnom napadu, okupaciji i zločinima okupatora na teritoriju Republike Hrvatske, autor Mihailo Radojičić iskazao je romanom neobična i kontroverzna naslova Smrt je uvijek u modi.


Izd. Obod, 2022.

U tom romanu koji ima obilježja postmodernizma autor je otkrio svu bešćutnost ljudske prirode, njezinu okrutnost i prevrtljivost. Snaga autorove pisane riječi ispunjena je etičkim odnosom prema životu, pa se ona istodobno doživljava kao osuda agresije i kao povijesno sudište zločinima koje su agresori počinili u ime mračnih ideala i pod dvoličnim geslima koja su im služila kao lažno opravdanje. Ispunjen mračnim slikama, tjeskobom i barbarstvom roman je istovremeno protkan istančanom i produhovljenom satirom koja pridonosi tomu da se iskustvo života doživljava u ovom romanu u svojoj emocionalnoj punini.

O knjizi su govorili Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, autor knjige Mihailo Radojičić Shok, Slavica Stojan i akademik Sreten Vujović.

Knjiga je predstavljena u suradnji s Društvom crnogorsko-hrvatskog prijateljstva Dubrovačko-neretvanske županije.

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak