Vijenac 759

Matica hrvatska

GAREŠNICA   – KNJIŽEVNA VEČER

Ljubav kao izvorište lijepog

Zvonko Farago

Ogranak MH u Garešnici organizirao je 16. ožujka u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Đuro Sudeta književnu večer Poezija Senke Slivar na kojoj je predstavljena i njezina nova, peta zbirka, Buket od kopriva (2022).


Senka Slivar recitira pjesme okupljenima

U njezinu je poetskom izričaju i doživljaju života životvorna snaga, pokretač i bit, izvorište svega lijepog, ponajprije ljubav. Tu bit i ljepotu ona proteže i na prirodu, na svijet, na univerzum. Ne pristaje na manje i usprkos nedostojnu kaosu oko nas slavi ljepotu i dostojanstvo čovjeka i ljubavi. Tako pjeva od svoje prve zbirke, Eros u jutarnjim vrtovima (2014), a naslov druge: Zlatovez ljubavi (2015) to potvrđuje. Preko Čipkaste oaze sna (2019) i Kantica u pijesku (2019) do najnovije zbirke, Buketa od kopriva (2022) u kojoj je ljubav, i kad nas ožari, ljekovita. Pjesnikinja je u cijelom svom opusu zaljubljena u ljubav, a sugestivnim govorenjem osvojila je publiku.

Predgovor zbirci napisala je Ljerka Car Matutinović, a gošća na predstavljanju bila joj je Irena Kalan, pjesnikinja iz OMH u Požegi, dok je događaj moderirao Zvonko Farago.

Senka Slivar dobitnica je priznanja Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za najbolje poetsko ostvarenje 2019. i Sisačke poetske putovnice za 2019, a njezina kratka priča Žena u crvenoj haljini osvojila je prvo mjesto na natječaju Žena – braniteljica u ratu i miru Palijativnog tima LiPa 2022.

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak