Vijenac 759

Druga stranica

TROGODIŠNJa NAKLADNIČKa DJELATNOST
Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

HAZU objavio 267 publikacija, do jeseni sedam Krležinih knjiga

Smiljana Škugor-Hrnčević

U zadnje tri godine Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je ukupno 267 publikacija, od toga 66 knjiga, 50 zbornika radova, 95 časopisa, dvadeset spomenica umrlim akademicima, osamnaest kataloga, deset knjiga sažetaka, dvije partiture, jedan crtački dnevnik i jednu izjavu, rečeno je na predstavljanju održanu 30. ožujka u Akademijinoj knjižnici.


Izdanja iz protekle tri godine mogu se razgledati na prigodnoj izložbi u Knjižnici HAZU / Izvor HAZU

Pozdravljajući nazočne predsjednik Velimir Neidhardt izvijestio je da je Akademija od osnutka 1861. do kraja 2022. ukupno objavila 6810 svezaka raznih publikacija.

Podsjetivši na potres u kojem su stradale i Akademijine zgrade te na pandemiju koronavirusa, istaknuo je da je HAZU unatoč tim nepogodnostima nastavila rad, a što se vidi i po nakladničkoj djelatnosti. O njoj je govorio glavni tajnik Dario Vretenar ističući da je u tisku peti i posljednji svezak Akademijine edicije Hrvatska i Europa, posvećen 20. stoljeću, u suizdavaštvu sa Školskom knjigom. Najavio je i ediciju Djela Miroslava Krleže, također zajednički projekt HAZU i Školske knjige, kojim će se do kraja 2026. objaviti Krležina djela u 28 svezaka i četiri kola. Koordinator je projekta akademik Krešimir Nemec. Do jeseni će izaći prvo kolo sa sedam knjiga – pet knjiga romana Zastave, knjiga eseja Deset krvavih godina te Balade Petrice Kerempuha.

Prvo kolo, istaknuo je Vretenar, izaći će tako u godini u kojoj se navršava 130. godišnjica rođenja Miroslava Krleže, koji je od 1947. do 1957. bio potpredsjednik Akademije, a od 1950. do 1951. nekoliko mjeseci obnašao je dužnost glavnog tajnika.

Godine 2020. HAZU je objavila stotinu svezaka raznih publikacija, 2021. – 84, a prošle godine 83 sveska.

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak