Vijenac 759

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

TAMARA Jurkić sviben

MUZIČKI BIENNALE ZAGREB

Trideset i drugi put MBZ (13–22. travnja) pretvara Zagreb u europski centar suvremene glazbe. Intenzivnim programom predstavit će se slijed glazbe od klasike, preko glazbe 20. stoljeća i radikalnoga novog zvuka i elektroničke glazbe, do glazbenih djela skladanih za dojenčad.

Posebnost je ovogodišnjeg izdanja zagovaranje načela ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. Na taj se način festival suočava s izazovima suvremenoga svijeta, poput klimatske krize, političke nestabilnosti i društvene netolerancije, stavljajući naglasak na važnost i transformativnu snagu umjetnosti u suvremenom svijetu. MBZ je uvijek slavlje i hrvatske autorske glazbe koje potiče znatiželju za novo i neočekivano, otvara prostor za dijalog i kritiku te povezuje autore, izvođače i publiku. U deset festivalskih dana bit će izvedeno više od pedeset programa na desetak zagrebačkih lokacija, koji će pokušati obuhvatiti sva lica suvremenosti – od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa. U programu će biti predstavljeno 25 novih naručenih skladbi, čime MBZ sustavno podupire suvremeno glazbeno stvaralaštvo.

Program je tematski usmjerila i kreirala umjetnička ravnateljica Margareta Ferek-Petrić uz programski tim koji čine dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender, skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver i novomedijski umjetnik Bojan Gagić. Posebnost je i vrlo dobro osmišljen MBZ-ov program za djecu i mlade koji je oblikovala izvršna producentica Nina Čalopek. MBZ ima i jazz-program koji je koncipirao Davor Hrvoj, dok je program instalacija i multimedije odabrala vizualna umjetnica Sara Salamon. U okviru pretprograma MBZ će ostvariti i programsku suradnju s miCROfest-om, čiji je voditelj Zoran Šćekić.

Na festivalu nastupaju: Simfonijski orkestar HRT-a sa skladbama Clemensa Gadenstättera, Davorina Kempfa, Mirele Ivičević i Tristana Muraila. Prvi dan festivala obilježit će i jedinstveni ansambl Zeitkratzer sa skladbama Ive Maleca i glazbe njemačkog sastava Kraftwerk. Zagrebačkom filharmonijom ravnat će Yalda Zamani, dok će Ansambl Neue Vocalsolisten Stuttgart izvesti program Balkan Affairs novonaručenih skladbi za ovogodišnje izdanje. Finale MBZ-a praizvedba je i premijera opere Lennon Ive Josipovića.

AUDICIJA ZA BALET HNK-a U ZAGREBU

Od 25. do 26. ožujka Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu organizirao je audiciju za plesače i plesačice klasičnog baleta koji bi se trebali priključiti ansamblu od rujna 2023.


Audicija za balet /
Izvor HNK / Novković

Audiciji uživo mogli su pristupiti samo oni kandidati koji su odabrani predselekcijskim postupkom koji se odvijao putem snimljenih materijala kandidata. Ova je audicija jedinstvena po broju prijava, njih 1200, od kojih je u finalni postupak ušlo 350 plesača iz cijeloga svijeta, što pokazuje potrebu plesnih umjetnika iz cijeloga svijeta za mjestima svojih umjetničkih karijera na čijem se putu nalazi i Zagreb kao jedna od odabranih potencijalnih umjetničkih destinacija.

U povjerenstvu umjetničke plesne vještine procjenjivali su ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini, baletni nacionalni prvaci Tomislav Petranović i Irena Pasarić te baletne majstorice Milka Bartolović i Mihaela Devald Roksandić.

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak