Vijenac 759

Druga stranica, In memoriam

IN MEMORIAM Frano Baras (1931–2023)

Čuvar splitskog pamćenja

Mladen Vuković

U Splitu je 26. ožujka, u 92. godini, iznenada preminuo Frano Baras, hrvatski esejist, kazališni kritičar, feljtonist i prevoditelj. Tiho u krugu obitelji pokopan je 28. ožujka na splitskom groblju Lovrinac, a misa zadušnica služena je 31. ožujka u katedrali svetog Duje.


Frano Baras, hrvatski esejist, kazališni kritičar, feljtonist i prevoditelj preminuo je 26. ožujka / Snimio Ivo Čagalj / PIXSELL

Baras je rođen u Splitu 5. studenoga 1931, gdje je i maturirao na Klasičnoj gimnaziji. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je francuski i talijanski jezik s književnostima. Od 1966. predavao je francuski jezik i književnost na Pedagoškoj akademiji u Splitu, potom i na splitskom odjelu Filozofskoga fakulteta u Zadru do 1997. Od 1951. objavljuje književne prijevode, kratke proze, pjesme, putopise, eseje i kazališnu kritiku. U razdoblju 1970–1973. na mjestu je direktora Drame splitskoga HNK-a i voditelja dramskoga programa Splitskoga ljeta. U tom Talijinu domu zauzimao se za njegovo osuvremenjivanje te igranje više hrvatskih autora na splitskoj pozornici.

Još od mladih dana posvetio se proučavanju kulturne, političke i pomorske povijesti Dalmacije, napose one 19. stoljeća, iz čega su proizišli deseci znanstvenih radova i više stotina publicističkih tekstova i feljtona u brojnim listovima, a sve donedavno surađivao je i u Vijencu. Posebice su mu zapaženi tekstovi o napoleonskom razdoblju i autonomaštvu u Dalmaciji te o kulturi, običajima i svakodnevici staroga Splita i Dalmacije, zbog čega je nazivan i čuvarom splitskog pamćenja. Njegov dugogodišnji publicistički rad i kroničarsko pero u Marulićevu gradu konačno je ovjenčano i Nagradom Grada Splita za životno djelo 2018.

Radnim članom Matice hrvatske postaje 1963, a jedan je od članova utemeljitelja splitskoga Društva francusko-jugoslavenskog prijateljstva (1984) te Udruge francusko-hrvatskog prijateljstva Alliance Française (1992).

Profesor Frano Baras bio je vitalan i u desetom desetljeću života, a posljednje javno predstavljanje njegove knjige kazališnih zapisa Susreti s Talijom održano je u rujnu 2021. na 33. Knjizi Mediterana. I nakon toga nastavlja pisati te je na mrežnoj stranici HRT-a – Radio Split objavljivao više feljtona te je tijekom 2021. i 2022. objavio petnaestak nastavaka svojih dnevničkih zapisa s početka Domovinskog rata, zadnji tekst o splitskim karnevalima potkraj veljače 2023. Povremeno je s obitelji živio i u Portugalu, na otoku Madeira, o čemu je također pisao. Uz brojne članke u časopisima i dnevnim novinama objavio je osamnaest knjiga.

Taj iznimni čovjek, intelektualac, proučavatelj splićanistike, obogatio je i korpus lokalne i nacionalne baštine nizom dotad neistraženih pojedinosti i novih spoznaja. Dragocjenim savjetima pridonio je razvoju Zavičajne zbirke Spalatine u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, kojoj je i darovao dio iz svoje bogate obiteljske knjižnice.

Barba Frano, hvala na svakom slovu i laka vam bila hrvatska gruda, koju ste toliko voljeli!

Vijenac 759

759 - 6. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak