Vijenac 758

Matica hrvatska

NOVSKA – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Stvaralački obzori svestranog Novljanina

Alojz Buljan

Ogranak MH u Novskoj u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Ante Jagar u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj organizirali su 16. siječnja promociju knjige Vladimira Strugara i Mirjane Lončar Stvaralački obzori Duška Lončara, profesora, znanstvenika i književnika, koja je u suizdanju HAZU-ova Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru i OMH u Novalji izašla u povodu 90. obljetnice rođenja i pete obljetnice smrti istaknutoga Novljanina.


Slijeva nadesno: Stjepan Hranjec, Mirjana Lončar, Vladimir Strugar i Danijela Pauković

 

 

 

Duško Lončar završio je učiteljsku školu u Križevcima, a potom diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojemu je 1975. i magistrirao s temom Poezija i proza Ive Kozarčanina. Bio je profesor u novljanskoj Ekonomskoj školi i Gimnaziji, ravnatelj te ustanove te na kraju prosvjetni savjetnik za hrvatski jezik u Zavodu za školstvo u Zagrebu. Za pedagoški rad primio je 1988. nagradu Ivan Filipović. Objavljivao je stručne radove u brojnim časopisima i bio stalni suradnik Bjelovarskog učitelja. Bio je član prosudbenih povjerenstava za nagradu Mato Lovrak romanu za mladež u sklopu Lovrakovih dana kulture u V. Grđevcu, te član Matice hrvatske i DHK. Imenodavac je učeničkog natjecanja LiDraNo.

O knjizi su govorili recenzent Stjepan Hranjec te koautori, Vladimir Strugar i Mirjana Lončar, supruga pokojnog Duška Lončara. Pjesmu posvećenu Dušku Lončaru Život kao put govorila je slijepa novljanska pjesnikinja, članica DHK-a, Kristina Semenjuk, a o njegovu tegobnom životu bez roditelja i pjesničkom stvaralaštvu nastavnica hrvatskog jezika iz Novske Anka Majnarić.

Promociju je pratila i prezentacija slika iz Duškova života i rada od 1960-ih do 2010-ih, koju je priredio Željko Sajko Saja, umjetnički voditelj Muzejske zbirke Sajko u Novskoj.

Glazbeni dio predstavljanja pripao je mladim profesorima glazbe Ines Lončar (Duškovoj unuci) za klavirom i vokalnom izvođaču Dominiku Domitroviću, koji su dvjema skladbama započeli i završili posjećenu književnu večer u Novskoj.

Vijenac 758

758 - 16. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak