Vijenac 758

Matica hrvatska

SKRADIN  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Skradin od prapovijesti do suvremenosti

Marinko Šišak

 

U lipnju 2022. Ogranak MH u Skradinu izdao je knjigu, kulturno-povijesni vodič o Skradinu od prapovijesti do novijega vremena. Knjiga je tiskana na hrvatskom jeziku, a 24. veljače u Društvenom centru u Skradinu predstavljeno je i njezino ponešto izmijenjeno izdanje na engleskom jeziku Skradin From Prehistoric To Modern Times. Autori Ante Juric i Marinko Šišak knjigu su podijelili u tri dijela: Nastanak i razvoj grada, Urbani razvoj i spomenici te Istaknuti Skradinjani u prošlosti.


Izd. Ogranak Matice hrvatske u Skradinu, Skradin, 2022.

Bogato ilustrirana knjiga daje svakom znatiželjnijem putniku na pristupačan način opširnije informacije o kulturnoj baštini i povijesti jedinstvenoga gradića, jednog od najstarijih na istočnoj obali Jadrana. Predstavljači, gradonačelnik grada Skradina povjesničar Antonijo Brajković, direktorica Turističke zajednice grada Skradina Bernarda Marasović i predsjednik OMH u Skradinu, ujedno jedan od autora, Marinko Šišak, istaknuli su važnost knjige-priručnika za bolju prezentaciju grada, ali i njegovu primjerenu kulturno-povijesnu valorizaciju. Izdavanje knjige osim Grada i turističkih poduzetnika potpomogla je i središnjica Matice hrvatske.

Skradin je zahvaljujući blizini slapova Krke jedan od naših najposjećenijih gradova. Godišnje ga posjete stotine tisuća turista. Najčešće su to posjetitelji Skradinskog buka, odnosno Nacionalnog parka Krka. Najveći broj posjetitelja zadrži se u gradu dan ili dva, ali posljednjih godina sve je veći broj onih koji ostaju u Skradinu po tjedan ili više. Razlozi su za to različiti, ali sigurno da na to utječe zemljopisni položaj Skradina, prometna povezanost, slikovitost gradića i mir koji je u ljetno doba teško pronaći i u manjim mjestima duž naše obale.

Vijenac 758

758 - 16. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak