Vijenac 758

Društvo, Matica hrvatska, Naslovnica

Matica hrvatska dodijelila povelje pokroviteljima
i donatorima

Matica hrvatska dodijelila povelje pokroviteljima i donatorima

Redakcija

U Matici hrvatskoj 13. ožujka okupili su se Matičini pokrovitelji i donatori koji su u protekloj godini poduprli brojne projekte. Ovom prigodom na svečanosti su im dodijeljene brončane, srebrne i zlatne povelje

U Matici hrvatskoj 13. ožujka okupili su se Matičini pokrovitelji i donatori koji su u protekloj godini poduprli brojne projekte. Ovom prigodom na svečanosti su im dodijeljene brončane, srebrne i zlatne povelje.


Snimio MIRKO CVJETKO

Zahvalivši svima na potpori, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran ukratko je pobrojao brojne programe pokrenute u obljetničkoj godini. Matica hrvatska svečanim je programom pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske proslavila 180. obljetnicu svoga utemeljenja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 13. lipnja 2022. U Središnjici je održano 155 programa, a osim velike svečane proslave, pokrenut je ciklus tribina Sučeljavanja u Matici hrvatskoj na kojoj su otvorena brojna pitanja i na kojima su različite stavove o vitalnim pitanjima hrvatskoga društva branili stručnjaci iz različitih područja. Nakon rasprave o uvođenju eura u Hrvatskoj uslijedile su i druge aktualne teme poput demografske perspektive Hrvatske, sigurnosnog aspekta migrantske krize, prijepora oko gradnje hidrocentrale Kosinj, položaja Hrvata u BiH, neradne nedjelje i dr.


Donatorima i pokroviteljima dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje Matice hrvatske

Uz redovnu izdavačku djelatnost, u rujnu je održan Prvi festival knjige u Matici hrvatskoj koji je u četiri dana uz četiri koncerta i izložbu okupio brojne ogranke Matice hrvatske i šest bliskih izdavača te s 39 promocija donio najvrjednija izdanja iz svih dijelova Hrvatske. U protekloj godini Matica je pokrenula i svoj podcast, a može se pohvaliti i da joj je pristupilo više od tisuću novih članova. Također, svoje aktivnosti nastoji približiti mladima te su predstavljene na više hrvatskih sveučilišta, u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći donatora i pokrovitelja, rekao je predsjednik Matice hrvatske te zahvalio svima na sudjelovanju i potpori koju pružaju Matici hrvatskoj. Također je zahvalio gospodarskom tajniku Matice hrvatske Ivici Nuiću na čiji se prijedlog pokreće i Klub podupiratelja Matice hrvatske te je ujedno pozvao sve okupljene gospodarstvenike da se uključe. Osim za aktivnosti u obljetničkoj 180. godini od osnutka, donatori su sudjelovali i u inicijativi postavljanja biste osnivača Matice ilirske i prvog predsjednika grofa Janka Draškovića. Rad akademskoga kipara Stipe Sikirice, otkriven je u dvorištu Palače MH prilikom obilježavanja Dana Matice hrvatske 10. veljače. Okupljenim donatorima i pokroviteljima zahvalio je i gospodarski tajnik Matice hrvatske Ivica Nuić.

Projekte i aktivnosti Matice hrvatske u 2022. godini poduprli su zlatni sponzori: Hrvatska pošta, Jadranski naftovod, Hrvatska elektroprivreda, Agram EEIG, Adris grupa. Zatim srebrni: Monting, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka, Plinacro, KING ICT, Orbico, Osijek-Koteks, Podravka. Brončani: Odašiljači i veze, LNG Hrvatska, Hrvatske šume, Bina-Istra, Denona, Jakić i Jakić, Tokić, Sveučilište u Zagrebu, obitelj Delonga i Obiteljski podrumi Andrije Stojića.

Redakcija

 

 


Na susretu u Matici hrvatskoj okupili su se vodeći ljudi iz niza hrvatskih tvrtki koje su poduprle rad Matice hrvatske u obljetničkoj 180. godini.
Dodijeljena sredstva uložena su u brojne projekte usmjerene društvenom razvoju te promicanju hrvatskoga jezika, identiteta, kulture i umjetnosti


Dr. sc. Mladenka Grgić, potpredsjednica Agrama EEIG,
jednoga od zlatnih donatora, s predsjednikom MH Mirom Gavranom
i gospodarskim tajnikom Ivicom Nuićem

Vijenac 758

758 - 16. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak