Vijenac 758

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

VANJA BABIĆ

IZLOŽBA MIHAELA KLANJČIĆA U GALERIJI MATICE HRVATSKE


U Galeriji Matice hrvatske trenutno se može pogledati izložba mladog umjetnika Mihaela Klanjčića pod naslovom Prostori. Klanjčić je na domaćoj izložbenoj sceni već nekoliko godina, gdje je stekao prepoznatljivost inventivnim odnosom naspram materijala.


Izložba u Galeriji MH otvorena je do 28. ožujka

Njegove – uvjetno rečeno – slike ili skulpture, a zapravo objekti, konstruirani od uglavnom „neumjetničkih“ materijala što ih je svojedobno samostalno izlagao u Academiji modernoj i Galeriji SC, ali i skupno u Galeriji Kranjčar, Laubi te na posljednjem Zagrebačkom salonu, nedvojbeno su bili stanovito osvježenje u likovnoj ponudi Zagreba. U Galeriji Matice hrvatske Klanjčić izlaže četiri objekta posredovanjem kojih na inventivan način propituje i problematizira neke stožerne strukovne pojmove kao što su „umjetničko djelo“, „umjetnička aura“, „umjetnički čin“ ili pak „estetika“. Kustosica i autorica predgovora za izložbu koja ostaje otvorena do 28. ožujka je Anđela Tenšek.

IZLOŽBA ISTRAŽIVAČI ČUDESNOGA – RADOVI IZ ZBIRKE MARGINALNE UMJETNOSTI MSU-a

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti već tradicionalno s vremena na vrijeme organizira izložbe umjetnika marginalaca – dakle autora i autorica koji nemaju umjetničko obrazovanje te se umjetnošću najčešće bave iz hobija i u diskontinuitetu – čije radove posjeduje u fundusu.


Božidar Štef Golub,
Dodatak poruci iz 74-te

Najnovija takva izložba naslovljena je Istraživači čudesnoga, a donosi radove sedamnaest umjetnika i umjetnica (Petar Brajković, Margareta Vidmar, Dubravko Sertić, Dragutin Trumbetaš, Melita Kraus, Stjepan Bukovina, Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Željko Korošec, Simon Petkovich, Gojislav Kalapač Goja, Ivan Švalj, Katherine L. Woznicki, Goran Stojčetović, Igor Lasić, Ljiljana Arar i Zvonko Bratić) koji su nastajali tijekom proteklih četrdesetak godina. Zanimljive radove izvedene u različitim umjetničkim medijima i disciplinama karakterizira doduše nesofisticiran, ali nedvojbeno spontan i instinktivan izričaj. Izložba će biti postavljena do 10. prosinca, a kustosica je voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti MSU-a Daniela Bilopavlović Bedenik.

DOMAGOJ BURILOVIĆ U GALERIJI SC

U zagrebačkoj Galeriji SC trenutno se može razgledati izložba mladoga vinkovačkog fotografa Domagoja Burilovića pod naslovom Dorf (njem., Selo).


Izložba Dorf Domagoja Burilovića

Burilović posredovanjem fotografije na kreativan način obrađuje društvene i političke teme, a u posljednje vrijeme bavi se problematikom iseljavanja ljudi iz rodne mu Slavonije. Tema je izložbe arhitektura sela istočne Slavonije koju su stvorili etnički Nijemci i koja pred našim očima propada. Riječ je o fotografijama začudna ugođaja, koje u svojoj naglašenoj realnosti na trenutke djeluju pomalo nadrealno. Izložba se može pogledati do 31. ožujka.

Vijenac 758

758 - 16. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak