Vijenac 758

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Tim Hrvaćanin

GODINA DANA MANDATA SENKE BULIĆ

Prvoga dana ožujka prošlo je godinu dana kako je Senka Bulić preuzela intendantsku fotelju HNK-a u Varaždinu. U tom razdoblju Bulić je transformirala najmlađe hrvatsko nacionalno kazalište. Pokrenut je newsletter, društvene mreže brže su se ažurirale, počelo se prodavati više karata, i sada vlastite produkcije igraju više repriza, više je gostujućih predstava, više škola i vrtića dolazi u kazalište, generalno je više publike.


Senka Bulić /
Nenad Reberšak / HNK u Varaždinu

Bulić je HNK povezala s ustanovama i udrugama u Varaždinu. Plesna predstava Ljubičasto, u režiji i koreografiji Sanje Tropp Frühwald te dramatizaciji Maje Katić, nastala je u koprodukciji s umjetničkom organizacijom VRUM i Plesnim studijem Vindi. U zboru opere Pjesma iz buke: životi i smrti Isabelle Eberhardt američke skladateljice Missy Mazzoli pjevaju sadašnji i bivši učenici Glazbene škole u Varaždinu, dok je naslovnu ulogu utjelovila Kora Pavelić, rođena Varaždinka. U bajkovitom Orašaru u režiji Paola Tišljarića baletne brojeve izvode polaznici Udruge baleta Vindija, koji su na daske HNK-a u Varaždinu stali uz bok članovima glumačkog ansambla.

Ovu godinu HNK u Varaždinu započeo je koprodukcijom s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika. Brechtov komad Majka Hrabrost i njezina djeca postavio je Krešimir Dolenčić.

Sve je to uvod u slavlje 150. obljetnice izgradnje kazališne zgrade.

(NE)USPJEŠNA REFORMA

Na njemačkoj kazališnoj sceni zadnjih nekoliko mjeseci vodila se velika rasprava o budućnosti kazališta Schauspielhaus iz Züricha. Tu kazališnu kuću od sezone 2019/20. zajednički vode dvojica intendanta, redatelj Nicolas Stemann i dramaturg Benjamin von Blomberg. Oni su započeli reformu gradskog institucionalnog kazališta, oblika kakav prevladava u njemačkom govornom području, ali i u našim krajevima.


Schauspielhaus Zürich /
Andreas Praefcke / izvor Wikipedia

Stemann i von Blomberg kazalište su promijenili programski i strukturalno; Schauspielhaus je okupio čak osam kućnih redatelja, koji su kazalište otvorili novim publikama, osobito iz marginaliziranih skupina, i novim umjetničkim oblicima. Jedna od njih je redateljica i dramska pedagoginja Suna Gürler, koja režira repertoarne predstave s profesionalnim ansamblom, kao i s članovima Jugendclubs, koji okupljaju mlade između 14 i 24 godine.

Američki koreograf Trajal Harrell umjetnički je voditelj plesne kompanije Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble. Plesna kompanija svake sezone izbaci dvije produkcije te redovito gostuje. Američka redateljica, filmašica i izvedbena umjetnica Wu Tsang i njezin kolektiv Moved by the Motion također su se priključili ansamblu Schauspielhausa. Njihov dokumentaristički, multidisciplinarni pristup njeguje suradnički oblik umjetničkog stvaralaštva koje preispituje umijeće storytellinga i proizvodnju kulturalne fikcije.

Kao što to često bude s reformama, tako ni ovu nije prepoznala politika te reformatorima mandat, koji završava sa sezonom 2023/24, nije produžen. Upravo to odličan je pokazatelj da su Stemann i von Blomberg bili na dobru putu te da su započeli proces dubinske reforme.

Vijenac 758

758 - 16. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak