Vijenac 758

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Gloria Fabijanić Jelović

Simfonijski koncert – HNK Ivana pl. Zajca

Koncertna večer u riječkom HNK-u 13. ožujka imala je tri posve različita glazbena doživljaja: Brahmsova Varijacija, napisana za dva klavira, poznatija u obradi za orkestar, iz 1873, zatim Koncert za klavir br. 25 u C-duru, K.503 W. A. Mozarta, u kojem se vrhunskom umjetničkom izvedbom riječkoj publici predstavio mladi daroviti pijanist Lovre Marušić, koji je nakon burna odobravanja publike izveo i Schumannovo Sanjarenje, te Druga simfonija Borisa Papandopula skladana 1946. s pet programskih stavaka: Put u život, Rezignacija, Vizija, Lirski intermezzo i Koraci slobode. Djelo je to snažne osebujnosti, bogata zvuka i impresivne orkestracije koja zarobljuje sva osjetila slušatelja dok glazbenici zanosno muziciraju polifono razrađene glazbene fraze, besprijekorna tona svakog instrumenta, pružajući blještavi glazbeni doživljaj publici.

Zanimljivost tog djela je i ulazak mezzosopranskog glasa u stavku Lirski intermezzo, u kojem se predstavila mlada solistica Emilija Rukavina vokaliziranom melodijom, pridodajući bogatom orkestralnom zvuku ljudski glas. Teško je izdvojiti svaki instrument posebno, svi su zvučali kompaktno i uigrano pod izvrsnim vodstvom mladog dirigenta neobične energije i zanosa, maestra Valentina Egela.

Bila je to sjajna glazbena večer, bogata zvukom i izvrsnom izvedbom, u fantastično složenu programu. A ako poželite opet čuti kako je zvučala Druga simfonija Borisa Papandopula, moći ćete to učiniti slušajući tek snimljen nosač zvuka izvrsnoga Riječkog simfonijskog orkestra u izdanju cpo-a.

NJEGOVANJE PASIONSKE BAŠTINE

Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica iz Kraljevice, osnovano 1894, jedno od najstarijih glazbenih društava s neprekinutom tradicijom ovoga dijela Europe, i Vokalna skupina Lira iz Rijeke, osnovana 1996, organiziraju koncertnu turneju u korizmenom vremenu.


Vokalna skupina Lira /
Fotoarhiva Zvijezda Danica

Prvi se koncert održao u svetištu Majke Božje Trsatske, a kruna je turneje koncertno gostovanje u Rimu, u hrvatskoj crkvi svetog Jeronima u subotu 18. ožujka. Oba su ansambla u istoj rimskoj crkvi združeno pjevala i na nedjeljnoj misi 19. ožujka izvodeći Treću staroslavensku misu Albe Vidakovića.

HGD Zvijezda Danica premijerno je koncertno izvela pasionsku baštinu svoga kraja, izvan okvira liturgije. U Kraljevici se njeguje snažna tradicija pjevanja korizmenih napjeva i pasija, a prepoznata je kao jedinstvena glazbena pojava koja je obrađena u muzikološkim radovima, a zabilježena je i na nosaču zvuka Častimo te, Križu sveti. VS Lira predstavila se zahtjevnim višestavačnim djelom baroknog skladatelja G. B. Pergolesija Stabat Mater, u obradi za četveroglasni ženski zbor (T. B. Pratt / F. Frleta). Tijekom turneje nastupit će i na otočiću Košljunu, u nedjelju 26. ožujka, u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. Za orguljama će biti poznati umjetnik, dirigent Igor Vlajnić, a umjetnički je voditelj obaju ansambala Frane Frleta.

Vijenac 758

758 - 16. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak