Vijenac 758

Matica hrvatska

KRIŽEVCI – OTVARANJE IZLOŽBE

Bogatstvo povijesti Matice hrvatske u Križevcima

Martina Valec Rebić

 

Pod pokroviteljstvom Grada Križevaca Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradski muzej organizirali su izložbu Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima.

Na otvaranju 21. veljače u Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja prisustvovali su gradonačelnik Mario Rajn, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, ravnateljica Muzeja Tea Hatadi, predsjednik MH Miro Gavran, glavni tajnik MH Marijo Dominiković, član glavnog odbora MH Stjepan Sučić te predsjednica OMH u Križevcima Renata Husinec. Predsjednica Ogranka objasnila je povezanost Matice hrvatske i Križevaca koja datira od sama utemeljenja jer su četiri od prvih trideset utemeljitelja Matice bili Križevčani te otvorila izložbu.


Postav izložbe  /
Foto: Zdenko Balog

 

 

 

Izložba se sastoji od brojnih dokumenata, originalnih izdanja knjiga, časopisa, kalendara, kataloga, poziva i plakata više od 600 priredba u organizaciji Matice. Izloženo je i šest panoa na kojima je prikazana povijest Matice i križevačkoga ogranka te najvažnija događanja koja je Ogranak organizirao od 1990. do danas. Autorice su panoa Renata Husinec i Martina Valec-Rebić. Posjetitelji su imali mogućnost prolistati iscrpnu arhivu Ogranka, u tridesetak registratora, koju je marljivo skupljao Franjo Husinec, kao i fotoalbume koje je priredila Vesna Zednik. Križevački ogranak dobitnik je brojnih priznanja za rad, pa su izložene zlatne, srebrne i brončane plakete MH, priznanja Grada Križevaca i drugih institucija. Također, digitalizirani su stari video- i audiozapisi, pa su se tako mogle vidjeti snimke posjeta Dragutina Tadijanovića Križevcima 2001. ili slušati govor Vlade Gotovca u Križevcima 1992. u povodu obilježavanja 150. obljetnice MH, poslije uvršten u knjigu njegovih govora.

Kao uspomenu predsjednik Gavran ponio je iz Križevaca krušno srce, rad Vlaste Kliček, a Stjepan Sučić čokoladno srce s natpisom „Živjela Matica hrvatska“, koje je izradila križevačka čokolaterija Hedona.

Vijenac 758

758 - 16. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak