Vijenac 758

Glazba

6. Thrill Blues Festival

Jazz ad libitum Mladena Mazura


 

Trilj je grad u Dalmatinskoj zagori s manje od deset tisuća stanovnika, bogate kulturne povijesti, na obali rijeke Cetine, četrdesetak kilometara udaljeno od Splita. Poznat iz rimskih vremena pod imenom Tilurium, današnji se grad Trilj može uz niz povijesnih artefakata već šestu godinu pohvaliti i održavanjem trodnevnoga blues-festivala pod duhovitim engleskim naslovom 6. Thrill Blues Festival. Osnovan još usred ljeta 2017, taj blues-festival mogli bismo ne baš lako po značaju i stilski usporediti s onim starijim u Kastvu. U njegovim programima uvelike je zastupljen harmonijski jednostavan autentični današnji crnački blues. Taj je način izvođenja bluesa uobičajen u pretežito europskim sastavima kao pandan američkom crnačkom blues-izričaju iz kasnih tridesetih godina prošlog stoljeća, poznatu kao stil rhythm and blues, ali i današnji bjelački rock-blues.


Glavna zvijezda festivala ove godine bit će Robben Ford /
Izvor Thrill Blues Festival Facebook

U programima dosadašnjih festivala bluesa koji se održava u sklopu programa Triljskog kulturnog ljeta, bilježimo između ostalih nastupe imena poput autentičnih američkih pa i nekih drugih vokalista i gitarista bluesa: Bernarda Allisona, Gisele Jackson, Macyja Graya i Sharpyja Williamsa, a među sastavima spominje se The Wacky Jugs. No to su samo neki sudionici dosadašnjih festivala, među kojima je bilo i domaćih ansambala tog tipa. U programima blues-festivala u Trilju zapažena je i veća participacija francuskih blues-grupa, pa se postavlja logično pitanje zna li o tome nešto Francuski kulturni institut, najstarija strana kulturna institucija u Hrvatskoj, odnosno ljubazne dame iz Francuske čitaonice iz Zagreba. Primjerice umjetnički direktor festivala Boris Hrepić Hrepa i njegovi Sunnysidersi njeguju blues-bratstvo potvrđeno na brojnim francuskim festivalima, a na svom su albumu ugostili čak trojicu francuskih blues-glazbenika.

Ovogodišnji šesti Thrill Blues Festival održat će se kao trodnevna manifestacija bluesa ponovno u Gradskom parku u Trilju 30. lipnja te 1. i 2. srpnja. Glavna će zvijezda festivala prema najavama biti gitarist i vokalist Robben Ford, koji je nekad surađivao i s džezistima Dizzyjem Gillespiejem, Milesom Davisom i pjevačicom Joni Mitchell. Nastup je potvrdila i Sharrie Williams, atraktivna pjevačica soula i bluesa. Internacionalizaciji programa festivala pripomoći će stilski odgovarajući umjetnici iz Sjeverne Makedonije, duo In The Mood, iz Bosne i Hercegovine Tobacco Blues Band te od domaćih još i Bosak & Second Hand, D. K. & First Timers Danka Krznarića, Sunnysiders i splitski bluzeri iz sastava InRoots. Tu su i već spomenuti bluzeri iz Francuske Two Roots Duo, međunarodni sastav The Wacky Jugs. I to naravno nije sve što će nam pružiti ovogodišnji blues-festival u Trilju.

Posebni događaj bit će i projekcija filma o američkom blues-gitaristu i vokalistu Jerryju Ricksu Philadelphiji, velikom prijatelju Hrvatske, koji je posljednje godine života proveo u Kastvu, dobivši od lokalnog stanovništva zbog toga i nadimak Črni Kastavec. Rick je i pokopan na kastavskom groblju.

Novost je ovogodišnjega festivala u Trilju organizacija prvog Thrill Youth Campa s radionicama koji će uz nekoliko domaćih predavača ugostiti i nekoliko stranih predavača. Uza sve to i neke druge predviđene aktivnosti, Thrill Blues Festival će tijekom održavanja izdavati i blues-biltene.

Blues-festival u Trilju, bez obzira na to kakav se blues proteklih godina u njegovim programima izvodio, ostaje uz onaj u Kastvu, jedini u velikom broju naših festivala jazza koji njeguje blues kao integralni dio jazza. Nemojmo na kraju zaboraviti na glasovitu poruku istaknutoga džezista koji je rekao da jazza bez bluesa nema, a vrijedi i obratno.

Vijenac 758

758 - 16. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak