Vijenac 757

Društvo

Matica iseljenika izdala ovogodišnji svezak hrvatskog iseljeničkog zbornika

Živost iseljeničke zajednice

PIŠE Smiljana Škugor-Hrnčević

Na prigodnoj svečanosti održanoj 23. veljače u Hrvatskoj matici iseljenika predstavljen je ovogodišnji svezak Hrvatskog iseljeničkog zbornika čiju naslovnicu krase kovanice eura s hrvatskim simbolima, a u prigodnim tekstovima autori se osvrću na postignuća hrvatskih društvenih i političkih elita u vezi s ulaskom Hrvatske u europodručje i Schengen. Građu ovogodišnjeg Zbornika, u 68. godištu izlaženja, sa sažecima na engleskom i španjolskom jeziku vrsno je na 438 stranica ilustriranih s 80 autentičnih fotografija, rasporedila njegova dugogodišnja urednica Vesna Kukavica. U Zborniku su posebno atraktivno obrađene teme fokusirane na očuvanje i razvitak hrvatskog jezika, povijesti i kulture u višejezičnom okružju Y-naraštaja. Zbornik tradicionalno ima osam tematskih cijelima naslovljenih – Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost i Nove knjige koje se sastoje od 34 samostalna autorska priloga što povezuju dvadesetak zemalja afirmirajući raznorodno stvaralaštvo ljudi hrvatskih korijena.

Pozdravljajući nazočne ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić uz ostalo je naglasio da je cilj svakoga pa tako i ovog sveska Hrvatskog iseljeničkog zbornika da različitim sadržajima, od kojih su neki od povijesnog značenja po svom sadržaju i važnosti događaja, predstaviti hrvatsko iseljeništvo, ali i niz pojedinačnih priča hrvatskih iseljenika koji u zbroju čine hrvatsku priču i predstavljaju hrvatski identitet u njegovoj sveobuhvatnosti od kulture do znanosti.


Izd. Hrvatska matica iseljenika, Zagreb, 2023.

Hrvati izvan domovine Vladi RH predstavljaju kontinuirani prioritet, a da to nije samo prigodna fraza i parola najbolje svjedoči činjenica da se u nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. na mnogo mjesta ističe hrvatsko iseljeništvo, Hrvati u BiH i hrvatske nacionalne manjine kao ključni subjekt određenih državnih politika bez kojih se ne može ostvariti ukupnost i cjelovitost RH, kazao je Milan Bošnjak, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa. „Stavljajući u fokus hrvatski jezik, hrvatski identitet i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske ovo je važna publikacija koja desetljećima izlazi i na koju svi nekako računamo. To je gotovo kao mjesto godišnje inventure, u kojemu već dugogodišnja urednica Vesna Kukavica na samo njoj svojstven način bira one teme koje su bitne, koje se odnose na ključne fenomene hrvatskog iseljeništva i koje su aktualne i pri tome djeluje integrativno“, ustvrdio je Bošnjak.

Prenoseći pozdrave predsjednika Hrvatskoga sabora i zastupnice Zdravke Bušić, zastupnik Davor Ivo Stier, rođen i odrastao u Argentini, prisjetio se goleme radosti u domovima iseljenika kada bi dobili u ruke publikacije Hrvatske matice iseljenika, među njima i Zbornik, a koje su, naglasio je, bile poveznica s domovinom. „Mislim da i danas, u doba globalizma, publikacije Matice i dalje povezuju i nisu izgubile na relevantnosti, niti je ta radost manja kada se primjerice Zbornik prima u ruke, jer on i dalje na poseban način povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku“, istaknuo je Stier.

Novi svezak Matičina ljetopisa predstavili su komunikolog Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Željko Holjevac te savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak.  Zbornik je tematsku cjelinu Baština posvetio dvjestotoj obljetnici rođenja oca domovine Ante Starčevića i Ljudevitu Gaju kao reformatoru hrvatskog pravopisa i književnog jezika, o čemu pišu Željko Holjevac i Marijan Lipovac.  Stota obljetnica rođenja Franje Tuđmana inspirirala je povjesničara Ivicu Miškulina da napiše esej o životnim postignućima utemeljitelja suverene i neovisne RH, a predstavio je i fascinantnu izvornu znanstvenu studiju o sjevernoameričkoj turneji Dinama 1971. U završnici svečanosti nazočnima se obratila i urednica Zbornika Vesna Kukavica, zahvalivši autorima i svim suradnicima na kreativnim prilozima, izdvajajući suradnju mlađih autora i autentične zapise stalnih suradnika Zbornika starijeg naraštaja.

Svečanom predstavljanju prisustvovali su predsjednik upravnog vijeća Hrvatske matice iseljenika Milan Kovač, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić i načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove u Ministarstvu kulture i medija Mirjana Ana Maria Piskulić te brojni drugi predstavnici baštinskih, kulturnih, obrazovnih i znanstvenih ustanova. Promociju je moderirala rukovoditeljica Odjela za obrazovanje i znanost u Hrvatskoj matici iseljenika Lada Kanajet Šimić.

Vijenac 757

757 - 9. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak