Vijenac 757

Mozaik

Predstavljen projekt The Cartography of the Political Novel in Europe

 

Tri milijuna eura za istraživanja političkog romana

Piše Irena Šestek

Javno predstavljanje projekta The Cartography of the Political Novel in Europe (CAPONEU) održano je 17. veljače u konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je financiran u sklopu programa Europske komisije Horizon Europe s ukupnim budžetom od tri milijuna eura, što je najveći budžet ikada dodijeljen nekom projektu u hrvatskoj humanistici i prvi takav projekt u hrvatskoj znanosti o književnosti.

Koordinator projekta istraživački je tim s Filozofskog fakulteta, a cilj je projekta istražiti kako se politički roman, kao specifičan književni žanr, u različitim nacionalnim i kulturnim kontekstima nosi s političkim pitanjima te tako oblikuje percepciju lokalne i globalne politike. Na tragu povećana interesa humanističke struke za političke učinke književnosti, politički će se roman motriti kao važan dio europskoga kulturnog nasljeđa, ali i kao moćan alat za građanski odgoj i obrazovanje mladih, rad u lokalnoj zajednici te zagovaranje europskih vrijednosti

Uz zagrebačkog koordinatora u projektu sudjeluju i Sveučilište u Zadru i Institut za političku ekologiju te četiri inozemna sveučilišta (The University of Cambridge, The University of Brighton, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, EDEX – University of Nicosia). Osim navedenih, sudjeluje i njemački istraživački centar (GWZ – Geisteswissenschaftliche Zentren Berlin), potom think tank (Autonomy London), zadruga za digitalni kod i dizajn (Slobodna domena Zagreb) i savjetodavni odbor projekta sastavljen od znanstvenika iz Južnoafričke Republike, Kenije, Kine, Indije, SAD-a, Brazila i Argentine. Na pojedinim aktivnostima pridružit će se i brojni sudionici iz kulture, obrazovanja, politike i civilnog društva.


U projektu sudjeluju sveučilišta iz Zagreba i Zadra, sveučilišta iz Velike Britanije, Poljske i Cipra te znanstvenici iz Južnoafričke Republike, Kenije, Kine, Indije, SAD-a, Brazila i Argentine / Izvor Facebook The Cartography of the Political Novel in Europe

Na predstavljanju su govorili predstavnici Fakulteta, Agencije za mobilnost i programe EU, članovi projektnog konzorcija i Međunarodni savjetodavni odbor.

Na početku predstavljanja projekta okupljene je pozdravio dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Domagoj Tončinić, koji je pohvalio veliki uspjeh projekta te potaknuo znanstvenike da okupe što veći broj mladih suradnika.

Ivana Ružić Divjak i Sonja Jantar iz Agencije za mobilnost i programe EU govorile su o dosezima Agencije. Naglasile su da je CAPONEU projekt „svjetionik“ svim ostalim projektima slične tematike.

Koordinatorica projekta s Filozofskog fakulteta Zrinka Božić istaknula je važnost političkog romana unutar stvaranja identiteta, kulture i nacije jer se upravo političkim romanima oslikavaju kulturne, povijesne, rasne i identitetske odrednice pojedinih naroda.

Ivana Perica s Geisteswissenschaftliche Zentren Berlin izjavila je da će osnovati čitateljski klub kojemu će svrha biti otkrivanje političkog u romanima. Slično će, prema navodu Marka Devenneyja sa Sveučilišta u Brightonu, raditi i njegov tim, koji će otvoriti dijalog književnika s političkim filozofima sljedeće tri godine. Devenneyjevi suradnici German Primera i Vedrana Veličković nastojat će spojiti projekt s knjižarama koje promoviraju marginalizirane autore te s literarnim festivalima u potrazi za političkim u romanima. Sarah Colvin, sa Sveučilišta Cambridge, usredotočit će se na detektiranje literarnih motiva na periferiji i u središtu gradova. Također će istraživati prevoditeljsku politiku, odnosno što se danas smatra vrijednim prevođenja, a što se drži nepoželjnim. Tomasz Mizerkiewicz sa Sveučilišta im. Adama Mickiewicza u Poznańu rekao je da će predmet njihova istraživanja biti pronalazak razlika između demokratskih i autoritarnih političkih romana, no osim toga bavit će se i migracijama, razlikama u staležu, ratovima i ostalim socijalno-političkim pitanjima.

Rossita Terzieva-Artemis, Paul Stewart i Polina Mackay sa Sveučilišta u Nikoziji istražit će kako je politički roman oglašavan i predstavljan javnosti te kolika je potražnja za njim.

Predstavljanju se pridružio i Savjetodavni međunarodni odbor, koji je počašćen što je dio tako velikog projekta. Projekt CAPONEU okupio je golem broj znanstvenika i stručnjaka koji će sljedeće tri godine istraživati kartografiju političkih romana u Europi. Predstavljanje projekta javnosti bio je prvi korak u pronalaženju odgovora na brojna politička pitanja.

Vijenac 757

757 - 9. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak