Vijenac 757

Matica hrvatska

ZADAR  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Otok Rivanj u sjećanjima žitelja

Anica Serdarević


OMH u Zadru predstavio je 16. veljače knjigu Ladislava Radulića Prokljeto jugo i druge priče. O knjizi su govorili: Josip Lisac, Ivica Vigato te Ladislav Radulić, autor knjige. Voditeljica programa bila je Anica Serdarević.

 

 


Slijeva nadesno: Josip Lisac, Ladislav Radulić, Ivica Vigato

Prokljeto jugo i druge priče literarni je zapis s deset priča o žiteljima Rivnja. Autor piše memorabilije u povodu 500. obljetnice doseljenja sadašnjih stanovnika otoka. Knjiga je objavljena 2019, a dio je Radulićeve rivanjske trilogije, koju uz nju čine i naslovi Rječnik rivanjskoga govora iz 2002. i Grcaj na ogrcu, publicistički zapis s mnoštvom podataka o otoku i rodoslovima stanovnika, iz 2010. Profesor Lisac naglasio je da je mali otok, zahvaljujući Radulićevu radu, ušao u našu reprezentativnu dijalektološku i drugu jezičnu literaturu, na čemu mu treba posebno zahvaliti. Građu za knjigu autor je crpio iz intimnih životnih događaja. Vigato se složio da knjiga kulturološki ispunjava sve segmente rodnog Radulićeva otoka. Literatura je to koja zbližava čitatelja i Rivanj. Prisutnima se obratio i autor knjige. Na kraju je riječ uzela poznata zadarska lingvistica Vesna Cestarić, koja je izrazila zadovoljstvo rezultatima proučavanja rivanjskoga govora postignutima kontinuiranim i predanim Radulićevim radom, prisjećajući se i vlastitih početnih istraživanja prije šezdesetak godina.

Ladislav Radulić na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je kroatistiku. Radni vijek proveo je na poslovima u javnim službama, kao tajnik Zajednice tehničke kulture, potom kao profesionalac u športskom zrakoplovstvu. U dvama mandatima bio je i član Hrvatskog olimpijskog odbora. Aktivni je član Matice hrvatske te je objavio više stručnih članaka u Zadarskoj reviji i zbornicima Ogranka. Objavljeni članci iz područja su etnografije, dijalektologije i onomastike zadarskih otoka, a objavio je i dosta članaka iz češke i ruske kulture i literature uz poneki prijevod poezije i proze.

Vijenac 757

757 - 9. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak