Vijenac 757

Kolumne

Matematika, slatka ko sto milijunčeka

Mirko Planinić, Znanstveni zor

Damir Sobol pomislio je kako bi bilo lijepo imati aplikaciju koja bi umjesto njega mogla pomoći sinu da riješi matematički zadatak. Tu aplikaciju danas kupuje Google za više od sto milijuna eura

Svaki je problem prilika za novi posao ili tvrtku. Tako je glavnom junaku današnje priče, Damiru Sabolu, dijete u školi imalo problema sa zadatkom iz matematike. Tata Damir pomislio je kako bi bilo lijepo imati aplikaciju koja bi umjesto njega mogla pomoći sinu da riješi zadatak i to tako da svi koraci budu raspisani. Zamišljeno – učinjeno. Godine 2014. Sabol je u Londonu na konferenciji TechCrunch Disrupt premijerno predstavio Photomath. Iako aplikacija nije zainteresirala žiri konferencije, počela je plijeniti pozornost korisnika. Prvi dan preuzelo ju je više od sto tisuća korisnika. Mjesec poslije Photomath je imao više od osam milijuna korisnika ili dva puta više nego što Hrvatska ima stanovnika. Šest mjeseci poslije već je bio na četrnaest milijuna korisnika. Godine 2018. Photomath je došao do sto milijuna korisnika, a sada je na gotovo tristo milijuna, dok se više od deset milijuna korisnika aktivno tom aplikacijom služi svaki mjesec. Procjenjuje se da tržišna niša učenika koji uče matematiku iznosi oko milijardu ljudi.


Inovativni hrvatski poduzetnik Damir Sobol / Snimio Josip Regović / PIXSELL

Nedavno je tvrtka anketirala više od dvije tisuće roditelja i otkrila da 56 posto roditelja ne može pomoći djeci sa zadaćama iz matematike i zbog toga preuzimaju njihovu aplikaciju. Photomath transformira način učenja matematike te pomaže u savladavanju zapreka povezanih s instrukcijama i učenjem na daljinu. Za vrijeme pandemije bilo je tri puta više preuzimanja aplikacije jer su roditelji širom svijeta još više pomagali djeci u rješavanju zadaća iz matematike, a Photomath je pružao potreban most između virtualnog učenja i interaktivnog pristupa rješavanju zadataka i tako svim učenicima omogućio jednake prilike.

Photomath je uzore vidio u drugim tvrtkama koje se bave edukativnom tehnologijom kao što je na primjer Duolingo, koja je pokazala kako aplikacija može biti besplatna, dobro zarađivati od dodatnih sadržaja i kako se gradi vrhunski brend.

Poput Duolinga, Photomath je besplatna aplikacija koja poslovni model temelji na plaćenom dodatku – Photomath Plusu. Besplatna verzija pruža i dalje mnogo, ali pretplata otvara pristup do naprednijih mogućnosti aplikacije. To su prije svega animirani uputnici koji pružaju novu dimenziju učenja i omogućuju dubinsko razumijevanje matematičkih postupaka i koncepata kroz animirani sadržaj, potpuno softverski generiran.

Manje poznat dio Photomatha svakako je mrežna platforma za izradu sadržaja koja podržava i do deset tisuća kreatora sadržaja. Matematičari imaju ulogu izrade i razvoja sadržaja, metodičkog pristupa i novih mogućnosti aplikacije za učenje. Za izgradnju animiranih uputnika izgrađeni su mrežni alati slični onima koji se koriste za izradu igara i tu, u daljnjem razvoju, leži golem potencijal. Osim toga, tu je i pristup sadržaju koji kreira mreža od gotovo tri tisuće kreatora sadržaja iz cijelog svijeta, a pokriva objašnjenja za velik broj američkih udžbenika. Tu je zapravo riječ o gotovo potpuno novom proizvodu – sofisticiranoj mrežnoj platformi za distribuiranu izradu i upravljanje sadržajem za učenje.

U prošloj godini sklopljen je i ugovor o preuzimanju Photomatha, ali realizacija još čeka odobrenje regulatora Europske Unije. Aplikaciju preuzima Google, a vrijednost transakcije procjenjuje se na više od stotinu milijuna eura. Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša uslugu u području alata za podršku edukaciji iz matematike. Google se, naime, planira šire pozicionirati u pružanju podrške učenicima i studentima u rješavanju domaće zadaće. Photomathova aplikacija koristi se kamerom pametnog telefona ili znanstvenim kalkulatorom za prepoznavanje i objašnjenje simboličnih matematičkih problema.

Jedan od najvećih konkurenata Photomatha je Microsoftova aplikacija Microsoft Math Solver, za koju Google dosad nije imao adekvatan, vlastiti odgovor. Prođe li akvizicija, odgovor će biti Photomath.

Sabol je u Hrvatskoj poznat kao jedan od prvih start-up-poduzetnika. Godine 2006. za sto milijuna kuna prodao je Hrvatskom telekomu svoj prvi start-up – Iskon. Pokušao je u međuvremenu pokrenuti nekoliko biznisa s većim i manjim uspjehom. Najviše se koncentrirao na rad u Microblinku, koji je razvio najbrži mobilni skener dokumenata na svijetu, odnosno tehnologiju koja omogućuje da se fotografiranjem podaci s fotografija obrade i spreme u nekom računalno čitljivu formatu. Microblink je to koristio, primjerice, za rješenja za brzo skeniranje osobnih iskaznica na aerodromima ili za tehnologiju slikaj i plati. Sabol je to želio isprobati u obrazovanju.

O STEM-u se pak u to vrijeme tek počelo pričati. Tvrtka Photomath s više od stotinu jako zadovoljnih zaposlenika izrasla je u nešto jako pozitivno u hrvatskom IT-sektoru. Odlična je prilika da netko može imati plaću koja se približava europskim ili američkim uvjetima, a da živi u Hrvatskoj s realno dosta manjim troškovima života. IT-sektor povlači čitavu hrvatsku ekonomiju prema nečem pozitivnom. Hrvatska je lijepo mjesto za život, a kad radite za neku globalnu tvrtku ili imate svjetski proizvod, onda imate odličnu životnu kombinaciju.

Osim Photomatha treba istaknuti i druge pozitivne primjere poduzetništva u Hrvatskoj. Recimo ovo što radi tvrtka Prostoria globalni je uspjeh jer se nakon relativno kratka vremena našla u samu vrhu svjetskog dizajna namještaja. Tu su još Mate Rimac, genijalan stručnjak za marketing i izgradnju brenda te Infobip s više od milijardu dolara vrijednosti tvrtke. To su sve primjeri odlične kombinacije hrabrosti, znanja i vizije. Googleovo preuzimanje Photomatha jedna je u nizu transakcija koje potvrđuju da su hrvatske kompanije u vrhu interesa strateških i financijskih ulagača prisutnih na europskim tržištima u razvoju.

Vijenac 757

757 - 9. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak