Vijenac 757

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Gregor Sirotić Marušić

PETERO HRVATSKIH UMJETNIKA U MARIBORU

U galeriji KiBela u Mariboru 17. siječnja otvorena je izložba Život dobro ugođenih formi. Pet umjetnika koji izlažu na izložbi možemo podijeliti u četiri generacije, počevši s Ljerkom Šibenik, koja se formiranim izrazom javlja već oko mitske 1968.


Iz postava izložbe
u galeriji KiBela u Mariboru

Damir Sokić i Nina Ivančić dio su generacije koja djelovanje započinje na prijelazu sedamdesetih u osamdesete. Snježana Ban na likovnoj sceni djeluje petnaestak godina, a najmlađi Mihael Klanjčić još nije ušao u tridesete. Od crteža do slikarstva, od skulpture do instalacije, od sive linije do obojene plohe, nit koja veže raznovrsne radova naglašeni je interes autora za promišljanjem konstrukcije predmeta. Zanimljiv presjek novije hrvatske umjetnosti nastao u suradnji s Galerijom Kranjčar ostaje otvoren do 22. ožujka.

RETROSPEKTIVA OTONA IVEKOVIĆA U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Nakon izložbi o Vlahu Bukovcu, Mati Celestinu Medoviću i Menciju Clementu Crnčiću Galerija Klovićevi dvori priprema pregled djela još jednog od ključnih slikara hrvatske moderne. Rođen u Klanjcu, Oton Iveković učio je u Zagrebu kod Ferda Quiquereza, a obrazovanje nastavlja u Beču, Münchenu i Karlsruheu. Njegov opus obilježava završetak razvoja hrvatskoga povijesnog slikarstva, a ujedno je i najplodniji slikar povijesne tematike.

Osim antologijskih povijesnih slika, među kojima su Dolazak Hrvata i Smrt Petra Svačića, slikao je žanr-prizore, akvarele krajolika, freske, stvarao je scenografiju i kostimografiju za kazališne predstave te je zaslužan za grafičko oblikovanje mnogih knjiga, časopisa i plakata. U tisku se javljao kao likovni komentator, putopisac i polemičar. Ivekovićevo stvaralaštvo palo je u zaborav nakon njegove smrti, a njegova se reafirmacija događa nakon retrospektivne izložbe održane 1995. u Umjetničkom paviljonu. Od tada do danas pronađena su brojna Ivekovićeva djela koja su tek povremeno bila izlagana na izložbama, a cilj je izložbe u Klovićevim dvorima predstaviti nova istraživanja o njegovu radu. Izložba će biti otvorena od 16. ožujka do 11. lipnja.

IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 21/22: NAGRAĐENI RADOVI & BORIS LJUBIČIĆ: SLIKE VREMENA – POLITIKA I DIZAJN U SPLITU

U Multimedijalnom kulturnom centru / Domu mladih u Splitu 9. ožujka otvaraju se dvije izložbe. Prva predstavlja izbor više od 50 najboljih hrvatskih dizajnerskih radova nastalih u protekle dvije godine, dobitnike nagrada i posebnih priznanja na nedavno održanoj bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna.

Druga je pregled radova Borisa Ljubičića, nastalih od 1970-ih do 2000-ih godina, koje povezuje tema politike, u rasponu od plakata, preko vizualnih identiteta, kampanja i objekata u javnom prostoru, do samoiniciranih projekata i novinskih tekstova. Gostovanje obiju izložbi suorganiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Platforma 9,81 u partnerstvu s Galerijom Multimedijalnog kulturnog centra i DVK UMAS. Izložbe će biti otvorene do 25. ožujka.

Vijenac 757

757 - 9. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak