Vijenac 757

Književnost

Književnost izdvaja

Karolina LISAK VIDOVIĆ

Časopisni pothvat

 Jedinstveni časopisni pothvat svjetskog značaja već nas je naviknuo na temate iznimne aktualnosti i intelektualne promišljenosti. U 27. broju Europski glasnik pod paskom glavnog urednika Dražena Katunarića posvećen je ruskom ratu protiv Ukrajine. Pitajući se koji su korijeni tog zla urednici časopisa sabrali su tekstove počevši primjerice od pisama francuskog putopisca i diplomata Markiza de Custinea o Rusiji 1839. godine, zatim Pisma ruskoj vojsci 1861. Victora Hugoa, preko teksta primjerice Marie Stepanove, Francisa Fukuyame, Timotyja Snydera, Žarka Paića, Alle Tatarenko, a uključili su i ratno pjesništvo ukrajinskih pjesnika.


Izd. Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2022.

Nakon toga temata čitatelj nesretni rat protiv Ukrajine nikako ne može više promatrati neukim očima. Posebno poglavlje posvećeno je Hansu Jonasu i pitanju etike za tehničko doba, a tu su, između mnogih, zanimljivi tekstovi o Salmanu Rushdieju, Pieru Paolu Pasoliniju ili esej Virginije Woolf o tome kako bismo trebali čitati knjigu. Od domaćih autora možemo pronaći nova djela Ljube Pazina, Tomislava Domovića, Marine Šur Puhlovski, Ružice Aščić, Marijana Grakalića, Darije Žilić i Andree Grgić. Već sam popis nekih od tekstova i imena svjedoči o iznimnim kriterijima i širokom rasponu koje Europski glasnik na čelu s Draženim Katunarićem ostvaruje.

Gesta ludičke književne svečanosti 

Svestrani umjetnik, dizajner, performer, likovnjak, multimedijalni stvaralac i pisac Stanislav Habjan doživljava od 2020. pravi književni proplamsaj. Objavljuje čak četiri knjige proze i jednu poezije, uz jednu dizajnersku monografiju, i kao da je osvojio novu umjetničku, možda ponajviše književnu samosvijest.


Izd. Petikat, Zagreb, 2022.

Primjećuje to i autorica pogovora, vjerna pratiteljica Habjanova rada Dubravka Zima, koja je knjigu Otok ili kit proglasila gestom ludičke književne svečanosti. Priča je o izgubljenoj sjeni, identitetu, rukopisu – i nalaženju svega, samo malo drukčijeg. Knjiga je to za sve hrabre i kreativne čitatelje koji žele uživati u dobrodošlom odmaku od standardne hrvatske produkcije. Habjan također zna da je knjiga i umjetnički predmet koji ilustracijama Klasje Habjan oblikuje s posebnom pomnjom i na unikatan način.

Vijenac 757

757 - 9. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak