Vijenac 757

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Metod Sironić

PREPORUKE ZA SLUŠANJE

Voyage intime

Francuska kuća Alpha Classics inteligentnom politikom produciranja glazbenih zapisa u suradnji s umjetnicima koji naginju sofisticiranijem izboru i osmišljavanju repertoara, često donosi pravo osvježenje u svijetu izdavaštva zasićena nemaštovitim proizvodima merkantilistički nastrojena glazbenog menadžmenta.


Izd. Alpha Classics, Francuska,
2023.

U nadahnutoj suradnji između sopranistice Sandrine Piau i pijanista Davida Kadoucha nastaje tematski konzistentan no istovremeno fluidan recital pod naslovom Voyage intime podijeljen na francuski (Debussy, Duparc, L. Boulanger i Liszt) i njemački repertoar (Schubert, Schumann, Wolf i Liszt), a tematska konstanta su smrt, prolaznost i pogled u intimu životnog putovanja. Na glasu Sandrine Piau gotovo tridesetogodišnja karijera nije ostavila patinu već svježinu iskustva, dok njezin najnoviji suradnik David Kadouch pijanist je koji ovim CD-om pokazuje kvalitete slavnih „korepetitora“ poput Geoffreyja Parsonsa, Geralda Moorea ili Rogera Vignolesa. Suptilni pijanizam Kadoucha savršeno se stopio s nježnim glasom Sandrine Piau, čije pjevanje nikada ne prelazi u grubost unatoč emocionalnom naboju kod Wolfa (Verborgenheit) ili višeslojnom narativno glumačkim zahtjevima kod Schuberta (Erlkönig, Smrt i djevojka). Suvremena je to estetika, tehnički vrlo dotjerane izvedbe, koja očitim studijskim intervencijama u korist zvukovnog balansa ne daje onaj osjećaj patvorene konfekcije na koju se nažalost već više desetljeća nevoljko svi privikavamo. Stih „Calme, luxe et volupte“ iz Duparcova uglazbljenja poznate Baudelaireve pjesme L’invitation au voyage savršen je opis rezultata suradnje dvoje umjetnika, te njihova buduća izdanja nestrpljivo očekujemo.

Lumen

Od iste izdavačke kuće, putem već spomenute filozofije, nastao je CD s naslovom Lumen mladoga francuskog pijanista, skladatelja i improvizatora Camillea el Bache, sina poznatog libanonskog pijanista Abdula Rahmana el Bache.


Izd. Alpha Classics, Francuska, 2023.

Iz umjetnikove biografije iščitava se nekonvencionalan put, izvan okvira tradicionalnog edukacijskog kanona (završio je uz klavir i studij improvizacije na pariškom konzervatoriju), što se odmah čuje u tumačenju Chopinovih i Bachovih preludija. U svojstvu glazbenika iz prošlosti koji su osim sviranja svog instrumenta skladali, improvizirali i bavili se punim praxisom svoga zanata, Camille el Bacha pridodaje i svoje pre/interludije vješto ih kombinirajući s onima dvojice velikana. To su jednostavne i lijepe skladbe, sazdane od anakronih glazbenih elemenata, koje unatoč tome titraju sa sadašnjim Zeitgeistom, s kojima nam umjetnik otvara uvid u njegovu intimnu narav. Chopina svira bez zamornih, vječno recikliranih pijanističkih manira, dok bi u tumačenju Bacha dobro došlo više retoričnosti. Možda bi se takav Bach onda teže uklopio u koncept ovog CD-a, pa mu se zato to može i oprostiti. Svakako preporučujem zainteresiranima da potraže na YouTubeu zapis žive snimke Ravelovih Mirroirs Abdula Rahmana, oca. Izvedbu krasi zavidna pijanistička tehnika, nevjerojatna jasnoća tona i svekolika trezvenost, ispod kojeg naviru plemenite i iskrene emocije. Jabuka nije pala daleko od stabla!

Vijenac 757

757 - 9. ožujka 2023. | Arhiva

Klikni za povratak