Vijenac 756

In memoriam

IN MEMORIAM Hrvoje Kačić (12. siječnja 1932–4. veljače 2023)

Srebrni olimpijac, zaljubljenik u Hrvatsku

Piše Vesna M. Muhoberac

Za Hrvoja Kačića govorilo se da je bio jedan od najboljih svjetskih vaterpolista pedesetih. Srebrni olimpijac iz Melbournea 1956, proljećarski predsjednik OMH u Dubrovniku, sveučilišni profesor i odvjetnik, stručnjak u području pomorskoga prava, bio je jedan od izravnih sudionika stvaranja samostalne hrvatske države

Gospar Hrvoje Kačić, sveučilišni profesor, bivši predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, prava institucija našega Grada, uvijek u điru od Ploča do Straduna, znalački je motrio svijet oko sebe do zadnjega trenutka, nekad naoko odsutan, a zapravo sveprisutan. Kao da je u svom bogatom životu živio nekoliko identiteta. Markantan, stasit, bivši jugaš (Jednom jugaš, uvijek jugaš, kako je tvrdio), reprezentativac Hrvatske u zlatnim godinama vaterpola, rado viđen u društvima, decentan i konstruktivan, muž, otac i djed napustio nas je u visokoj životnoj dobi. U 92. godini otišao je velikan dubrovačkog i hrvatskog vaterpola, srebrni olimpijac.

Za Hrvoja Kačića govorilo se da je bio jedan od najboljih svjetskih igrača pedesetih godina prošlog stoljeća. Više od dvanaest godina jugaške seniorske karijere gospara Hrvoja Kačića ostavilo je neizbrisiv trag u povijesti kluba. Trenirao je na poznatom kupalištu Danče, a vaterpolo se igrao u Portu, gdje je prvi put zaigrao 1947. godine i, prema vlastitu svjedočenju, nikad u Staroj gradskoj luci nije izgubio kao kapetan ekipe Juga. S osamnaest godina postaje reprezentativac i već je 1950. iz Beča s Europskog prvenstva donio brončanu medalju, što je prva vaterpolska medalja reprezentacije bivše države na velikim natjecanjima. Na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine osvaja srebrnu medalju, a na Europskom prvenstvu 1958. u Budimpešti osvaja srebro. Zlatnu medalju osvojio je na Mediteranskim igrama u Bejrutu 1959, a 1960. na Olimpijadi u Rimu osvajaju četvrto mjesto. Njegova igračka karijera završila je 1962, a 2005. odigrao je sa 73 godine revijalnu utakmicu Divlje lige. 


Pedesetih godina Hrvoje Kačić zatvoren je u samicu i oduzeta mu je putovnica jer je na ulici slavio pobjedu Dinama nad Crvenom zvezdom. U vrijeme Olimpijskih igara u Helsinkiju 1952. bio je u zatvoru u Cavtatu / Izvor DULIST

Uz brojne sportske nagrade i priznanja tri je puta izabran u idealnu vaterpolsku momčad svijeta. Zbog političke dosljednosti i reakcija neko je vrijeme bio nepodoban i nikad mu nije uručena nagrada Narodnog sporta, koju je zaslužio još 1957. kao najbolji sportaš Hrvatske. Pedesetih godina zatvoren je u samicu i oduzeta mu je putovnica jer je na ulici slavio pobjedu Dinama nad Crvenom zvezdom. U vrijeme Olimpijskih igara u Helsinkiju 1952. bio je u zatvoru u Cavtatu ispred tadašnjeg hotela Ministarstva unutarnjih poslova.

Stručnjak za granice, uvijek je bio dostupan za razgovor i konstruktivne savjete, znalačke prijedloge i ozbiljne ideje. U Domovinskome smo ratu gospara Hrvoja znale nazivati iz Zagreba na tajni broj kako bismo saznale kakva je situacija s našim najmilijima i s našim Gradom. Izravni telefonski kontakti održavali su nas u životu. Strategije golmana u vaterpolu, vratara koji procjenjuje i anticipira situaciju, štiti svoje igrače i organizira protunapad primjenjivao je i u životu. Bili smo susjedi u Dubrovniku cijeli život i uvijek se, kao i gospar Hrvoje, vraćali ishodištu magnetnom privlačnošću našega Dubrovnika. Gospar Hrvoje i njegov brat Petar Mišan, također vaterpolist, svaki su na svoj način obilježili naše živote. Prof. dr. sc. Hrvoje Kačić bio je odvjetnik, doktor u području pomorskog prava, rođen 1932. godine u Dubrovniku, a simbolikom brojeva otišao u svemirske daljine 2023. Bio je diplomat i jedan od izravnih sudionika stvaranja samostalne hrvatske države.

Gospar Kačić bio je nezavisni kandidat prvog saziva Sabora Republike Hrvatske te je u njemu vodio Odbor za vanjsku politiku. Volonterski je sudjelovao u izradi Hrvatskoga ustava, u radu Komisije za izradu teksta Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i nacionalnih prava, Komisije za izradu državnopravnih akata za suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku, Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u svezi s naoružavanjem rezervnog sastava policije i obrane Hrvatske, Komisije za kontrolu prekida vatre u Republici Hrvatskoj, Radne grupe za izradu odluka i zaključaka o razdruživanju s bivšom državom i drugim republikama dotadašnje države. U svojstvu predsjednika Odbora za vanjsku politiku predvodio je saborske delegacije u zastupanju Sabora u Parlamentu Vijeća Europe, Skupštini parlamentaraca NATO-država i KESS-a te zasjedanjima parlamentaraca Srednjoeuropske inicijative.

Autor je knjiga U službi domovine (2002), Dubrovačke žrtve. Jugokomunistički teror na hrvatskom jugu 1944. i poratnim godinama (2009) i Hrvatska Prevlaka u poratnim godinama (2015). Dobio je nagradu za životno djelo Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije 2018. te nagradu Hrvatskoga vaterpolskog saveza za dugogodišnji rad u vaterpolu 2019.

Hrvoje Kačić za života je promijenio razne karijere, od vaterpolista Juga, preko hrvatskog predstavnika u Haagu, do predsjednika Državne komisije za granice. U idealnu vaterpolsku momčad svijeta izabran je 1956, 1957. i 1960, a u idealnoj postavi intelektualaca najviše hrvatske i europske razine gospar Hrvoje Kačić ulazi u vječnost. Jedan po jedan dohodu vlastela…

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak