Vijenac 756

Matica hrvatska

DONJI MIHOLJAC – KNJIŽEVNI SUSRET S IVANOM ŠOJAT

Relevantne teme iz pera slavonske književnice

Zrinka Jurčević

Prvo ovogodišnje kulturno događanje Ogranka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu održano je u suorganizaciji sa Srednjom školom Donji Miholjac. Otvorenošću za nove sadržaje, pomicanjem granica da škole nisu samo mjesta obrazovanja i odgoja u užem smislu, potvrdio je književni susret sa slavonskom književnicom Ivanom Šojat održan 2. veljače.

Književnica je predstavila svoju zadnju knjigu Sama te dvije knjige za mladež Zmajevi koji ne lete i Oblak čvoraka.


Slijeva nadesno: Marija Rašić, Ivana Šojat, Zrinka Jurčević

U romanu Sama autorica jasno oslikava i ocrtava lepezu ženskih likova i njihovih sudbina u današnjem društvu. U središtu je motiv rastave, ali i uloga i položaj žene u društvu. Slušajući autoricu kako beskompromisno govori o potrebi micanja predrasuda, kritičkom promišljanju svijeta oko sebe, nepodlijeganju stereotipima i strahovima pred rečenicama „što će drugi reći“, „tako to mora biti“, publika je vrlo lako mogla napraviti svoja intimna propitkivanja.

U drugom dijelu predstavljanja bilo je riječi o njezinu prvom romanu za mladež Zmajevi koji ne lete (čiji se ulomak nalazi i u osnovnoškolskim čitankama) s vrlo intrigantnom temom – svijet droge i prva tinejdžerska eksperimentiranja. Djelo, iako je fiktivno, u svojim se bitnim sastavnicama temelji na stvarnim događajima. Oblak čvoraka govori o vršnjačkom nasilju uzrokovanu različitostima kao što su markirana odjeća, izgled, socijalni status… Oba djela pružila su mogućnost autorici da se izravno obrati srednjoškolskoj i osnovnoškolskoj publici s jasnom porukom da se ne trebaju stidjeti svoje potrebe za znanjem, da je pogrešno ne zauzeti se za sebe, učiniti sebe široko obrazovanom osobom. „Oblak čvoraka namijenjen je i onima koji vrše nasilje da im se pokaže kako je to pogrešno, da su uzroci njihova nasilja često u disfunkcionalnim obiteljima, unutarnjim ranama, ali i onima koji to nasilje trpe, da se jednostavno trebaju maknuti, ignorirati takve osobe.“

Pred sam kraj susreta najavljen je i novi roman koji ima povijesne temelje, roman o posljednjoj spaljenoj osječkoj vještici. Trebao bi izaći tijekom 2023, sa sigurnošću se nestrpljivo očekuje. Predsjednik OMH-a Ivan Vlahović i ravnatelj SŠ Nenad Perić zahvalili su publici na dolasku, kao i profesorima i učenicima na pomoći pri organizaciji.

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak