Vijenac 756

Matica hrvatska

BANJA LUKA   – OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Osnovan sedamnaesti ogranak Matice hrvatske u Bosni i Hercegovini

U Banjoj Luci 7. veljače osnovan je ogranak Matice hrvatske. Uz nazočnost većeg broja članova i uzvanika, za predsjednika Matičina ogranka na osnivačkoj je skupštini izabran David Dragušić. Ponovnim pokretanjem ogranka u Republici Srpskoj broj se aktivnih Matičinih ogranaka u BiH popeo na sedamnaest.


Inicijativni odbor OMH u Banjoj Luci s gostima

Prigodnim riječima u uvodnom se dijelu skupštine obratio generalni konzul Republike Hrvatske u BiH sa sjedištem u Banjoj Luci Zoran Piličić. Govor je održao i potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, koji je izrazio zadovoljstvo obnavljanjem rada Matice hrvatske, naglasivši važnost djelovanja udruga te suradnje i potpore na tom planu.

Zadovoljstvo dolaskom u Banju Luku iskazao je i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran rekavši kako je iznimno sretan da u tom gradu kulture Matica ima ogranak, prostor kreativnosti za sve Hrvate koji žive na tom području. Ujedno, Matičin ogranak pružat će mogućnost povezivanja s drugim narodima koji žive u Republici Srpskoj i BiH. Predstavnike novoobnovljenog ogranka predsjednik Miro Gavran pozvao je da sve aktivnosti koje ostvare u Banjoj Luci predstave i u Središnjici u Zagrebu, gdje su im vrata uvijek otvorena. Ujedno je zahvalio i podružnici HKD Napredak u tom gradu na suradnji te najavio da će i dalje s tom kulturnom udrugom surađivati na području kulture, znanosti, obrazovanja i gospodarstva na dobrobit svih Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

Do obnavljanja rada i održavanja skupštine došlo je uz svesrdnu pomoć Ružice Grozdić Ševarike, predsjednice podružnice HKD-a Napredak u Banjoj Luci. Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i pomoćni biskup banjolučki Marko Semren, dok je rad blagoslovio župnik Vladislav Žarko Ošapa, dekan Banjolučkog dekanata. Iz Središnjice, osim predsjednika MH, doputovali su i gospodarski tajnik MH Ivica Nuić i tajnik za ogranke MH Mihovil Antić.

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak