Vijenac 756

Matica hrvatska

PLOČE  – OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Ogranak utemeljen na ljubavi prema vlastitom rodu i narodu

Tena Zmijarević

U Pločama je 17. veljače osnovan Ogranak Matice hrvatske. Svečana osnivačka skupština održala se u večernjim satima u ugodnom prostoru Doma kulture.

Lijepo je bilo vidjeti brojne goste koji su se odazvali pozivu i na taj način izrazili potporu pločanskom ogranku MH – izaslanica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, predstavnici Grada Ploča, Danijel Štula i Damir Živković, predsjednici obližnjih ogranaka MH, Zorana Vekić (Metković), Miroslav Vidović (Opuzen), Andrija Stojić (Čitluk), predsjednica JHO DHK književnica Anita Martinac, predsjednik NO DHK Herceg-Bosne književnik Srećko Marijanović. Iz Matičine Središnjice prisustvovali su predsjednik Miro Gavran, glavni tajnik Marijo Dominiković i tajnik za ogranke Mihovil Antić.


Inicijativni odbor OMH u Pločama s predsjednikom MH Mirom Gavranom i glavnim tajnikom Marijom Dominikovićem / Izvor IDEARIUM STUDIO

Nazočnima se obratio Hrvoje Barbir Barba, književnik, pjesnik i dramski pisac, ujedno pokretač osnivanja Ogranka MH u Pločama.

Nakon njega izaslanica župana Žaklina Marević, i sama članica Matice hrvatske, istaknula je da joj je posebno drago što može prisustvovati tako važnu događaju, ne samo za Grad Ploče nego i cijelu dolinu Neretve i Dubrovačko-neretvansku županiju.

Obraćanje Mire Gavrana, „najvećega hrvatskog pisca i predsjednika Matice hrvatske“, kako ga je najavio Hrvoje Barbir, bilo je zaista inspirativno. Izrazio je zadovoljstvo što je osnivanje pločanskog ogranka okrunilo revitalizaciju Matice hrvatske, zaokruživši ukupan broj ogranaka na dojmljivih 130. Zaželio je članovima uspješan rad i suradnju s drugim ograncima te obećao punu podršku: „Matica hrvatska je doista jedna predivna obitelj u koju su svi dobrodošli i u kojoj se svi međusobno potpomažemo.“ 

U formalnom dijelu skupštine za predsjednika ogranka jednoglasno je izabran Hrvoje Barbir. Potpredsjednik je književnik Damir Šetka, tajnik skladatelj Denis Batinović Pekma, a članovi predsjedništva Jelena Čelić, pjesnikinja, Tena Zmijarević, knjižničarka, Irida Oršulić, profesorica klavira te Ivo Orešković, povjesničar.

Svečanu atmosferu sjednice upotpunile su glazbene izvedbe Iride Oršulić (klavir) i Erne Čizmić Rebić (saksofon) te osobito snažne i emotivne recitacije Melanije Mijoč, profesorice hrvatskog jezika.

Završnu riječ održao je novoizabrani predsjednik Hrvoje Barbir, naglasivši kako će uz razna kulturna događanja kojima će se baviti Ogranak u Pločama posebna pozornost biti posvećena nakladništvu. Osvrnuo se i na povijest pločanskog ogranka, koji je nakon drugoga pokušaja pokretanja djelovao do prije desetak godina, dok su prvi pokretači 70-ih godina prošlog stoljeća bili uhićeni, pod nadzorom i stigmatizirani, no njihova ideja i ljubav prema hrvatskoj domovini i kulturi živi i dalje. „Večeras, kad ponovo utemeljujemo Ogranak MH u Pločama, temeljimo ga baš na takvoj jednoj, rekao bih, nesalomljivoj, vječnoj, njihovoj ljubavi: prema svojem jeziku; prema svojoj kulturi; prema svojoj nacionalnoj povijesti; najjednostavnije – ljubavi prema svom vlastitom hrvatskom rodu i narodu“, rekao je Hrvoje Barbir Barba

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak