Vijenac 756

Matica hrvatska

KUTINA  – DAN VLAŽNIH STANIŠTA

Očuvanje prirode kroz znanstveno-kulturni rad

Nikolina Petranović

Dana 2. veljače, pod okriljem Konvencije o vlažnim područjima koja danas broji 168 zemalja članica, obilježava se Svjetski dan vlažnih staništa.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Grad Popovača, TZ Grada Popovače i OMH u Kutini obilježili su taj dan u prostoru Posjetiteljskog centra Crna roda u Osekovu, manifestacijom Budućnost na rubu močvare. Manifestacija se održava od 2001, a idejni joj je začetnik Dragutin Pasarić, bivši dugogodišnji predsjednik OMH u Kutini.


Autorica Kristina Kovačić, potpredsjednica OMH u Kutini Katarina Brkić, autor Ante Šestić

Program je svečano otvorio KUD Stjepan Šajnović iz Osekova i Strušca, izvodeći narodne pjesme ovoga kraja. Nakon pozdravne riječi v.d. ravnatelja Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Damira Culjka i Danijela Springera, predstavnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, pročitana je poruka Ramsarske konvencije. Uslijedila su predavanja Valerije Hime i Nikice Lukanović, stručnih voditeljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje naslova Vrijeme je za restauraciju vlažnih staništa i Restauracija riječnog rukavca Tišina u Čigoču.

Nakon ekoloških, posjetitelji su imali priliku upoznati se i s književnim temama. Moslavački pjesnici Ante Šestić i Kristina Kovačić predstavili su svoje pjesničke zbirke za djecu Male tajne polja i luga te Kako nastaje pjesma u izdanju OMH Kutina. Predstavljanje je vodila potpredsjednica Ogranka Katarina Brkić. U neslužbenom su dijelu posjetitelji obišli Posjetiteljski centar Crna roda te razgledali radove učenika Područne škole Osekovo s temom Lonjskog polja.

Skupu su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Popovače Lovro Miklaužić, zamjenica gradonačelnika Kutine Ivana Grdić, predstavnik Sisačko-moslavačke županije te saborska zastupnica Marijana Petir.

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak