Vijenac 756

Matica hrvatska

OSIJEK – DANI MATICE HRVATSKE

Nastavak kontinuirana djelovanja

Tatjana Ileš

Ogranak Matice hrvatske u Osijeku i u 2022. godini nastavio je provoditi programe iz područja znanosti, kulture i umjetnosti, a aktivnosti sufinanciranjem programa potpomagali Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.


Predavanje povjesničara Hrvoja Pavića

Program koji posebno ističemo jesu već tradicionalni Dani Matice hrvatske u Osijeku u sklopu kojih je organizirano pet popularno-znanstvenih predavanja usmjerenih prije svega prema mlađoj populaciji grada Osijeka, kojima su prezentirane baštinske i aktualne teme te trenutni rad stručnjaka i znanstvenika iz hrvatskoga nacionalnog prostora, a u području humanističkih i društvenih znanosti, kulture i umjetnosti.

Tako je u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku u studenom održan susret s umjetnikom, književnikom i slikarom Tomislavom Marijanom Bilosnićem, o čijem je književnom i umjetničkom radu i djelovanju predavanje održala Sanja Knežević sa Sveučilišta u Zadru.

Popularno znanstveno predavanje profesora povijesti Hrvoja Pavića, posvećeno povezanosti grada Osijeka i Ive Mažurana, povjesničara i člana Matice hrvatske, održano je u prostorima Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Također, kao dio programa Dana MHO održan je i susret s autorom Stijepom Mijovićem Kočanom uz predavanje o njegovu književnom djelu – napose onom s duhovnom tematikom. Predavanje su održale Mirjana Smažil Pejaković i Tatjana Ileš u Klubu knjižare Nova.

Predavanje Josipa Cvenića za studente kroatistike o pisanju povijesnog romana održano je početkom prosinca na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a sredinom mjeseca predavanje i panel-diskusija Vrijednosti Matice hrvatske uz sudjelovanje predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana i predsjednika Ogranka MH Osijek Ivana Trojana. Događanje je završilo projekcijom dokumentarnog filma o 180 godina Matice hrvatske.

Osječki će ogranak i u ovoj godini, sukladno rezultatima na javnim pozivima te sufinanciranju odobrenih programa, nastaviti kreirati kulturnu i umjetničku scenu na prostoru grada Osijeka i šire, čuvajući i promičući temeljne vrijednosti Matice hrvatske.

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak