Vijenac 756

Matica hrvatska

RIJEKA – OBILJEŽAVANJE 180. OBLJETNICE MH I 70. OBLJETNICE OGRANKA MH U RIJECI

Matičin biljeg razvoju riječke kulture

Mladen Urem

 

Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci 28. siječnja svečano su obilježene dvije važne obljetnice, 180. obljetnica MH i 70. obljetnica osnutka Ogranka Matice hrvatske u Rijeci. Među gostima na proslavi su bili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, Ana Trošelj u ime gradonačelnika Rijeke i članovi Predsjedništva Matice hrvatske. U povodu velikih obljetnica okupili su se predstavnici ogranaka MH s područja Primorsko-goranske županije iz Čabra, Delnica, Jelenja, Krka, Opatije, Mrkoplja i Viškova.


U Rijeci su se okupili čelnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, članovi predsjedništva MH i vodstva 10 županijskih ogranaka

Župan Komadina je prilikom svečanosti u auli Rektorata Sveučilišta u Rijeci uputio čestitke na znamenitom jubileju i predanom radu u promicanju hrvatske kulture.

„Matica hrvatska imala je veliku ulogu u stvaranju identiteta hrvatskog naroda i preduvjeta za hrvatsku državu. Nastala je u bitki za hrvatsku riječ i slovo, a danas baštini tu priču. S Maticom jako dobro surađujemo, imamo mnogo ogranaka u županiji i ne sumnjam u nastavak dobre suradnje“, izjavio je župan Komadina. Najavljujući da će suradnja Matice i Primorsko-goranske županije nastaviti jačati, župan Zlatko Komadina zaključio je da je svjetonazor Rijeke takav da su svi dobrodošli, jer je Rijeka otvoren i multikulturan grad, no tijekom povijesti pokazalo se i da je svoj na svome.

Čestitkama se, u ime gradonačelnika Rijeke i svoje osobno, pridružila i predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj, naglasivši da su svi dosezi i postignuća Matice imali plemenit cilj, istraživanje i očuvanje znanosti i kulture te hrvatskog identiteta.  „U svojih 180 godina djelovanja Matica hrvatska nikada nije napustila temeljna načela, iako je bilo vremena i kada je njezin rad bio prigušen“, istaknuo je na završnoj proslavi 180. obljetnice Matice predsjednik njezina riječkog ogranka Goran Crnković. U izlaganju posebno je naglasio da su Matica hrvatska i njezin riječki ogranak u svom djelovanju dali veliki biljeg razvoju riječke kulture, prije svega u izdavaštvu, utemeljenjem nakladnika Otokar Keršovani, pokretanjem časopisa Riječka revija te pokretanjem časopisa Dometi 1968.

Crnković je ujedno najavio aktivnosti u sklopu obilježavanja 70 godina rada Ogranka u Rijeci, pri čemu je najvažnije tiskanje spomen-knjige Ogranka, zbornika radova koji će izaći iz tiska ove godine pod naslovom Rijeka, Matica, zavičaj.

 „Ovom svečanošću završavamo obilježavanje 180 godina Matice hrvatske i započinjemo proslavu 70 godina ogranka Matice u Rijeci, koja će trajati sve do sredine iduće godine. Korijeni Matice hrvatske u Rijeci ne počinju njezinim utemeljenjem, već sežu mnogo dublje, a vjerujem da je ono što činimo u našem gradu očuvanje baštine te njezino prenošenje na buduće generacije koje će moći stvarati kulturno ozračje“, poručio je Crnković.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran nadovezao se da su u proteklih 70 godina u okviru riječkog ogranka djelovali brojni ugledni književnici, a riječki časopis Dometi bio je i ostao jedan od najvažnijih književnih hrvatskih tiskovina. „Koliko nam je stalo do Rijeke i Primorsko-goranske županije pokazujemo time što smo u studenom održali radni sastanak s riječkim gradonačelnikom i primorsko-goranskim županom, a početkom ožujka upravo ćemo u Rijeci prirediti sjednicu Glavnog odbora Matice hrvatske, u koju će biti uključen i program Putovima Frankopana“, najavio je Gavran.

Gavran je istaknuo i da se u proteklih godinu dana s novim vodstvom povećalo i Matičino članstvo, čemu su pridonijele akcije prezentiranja Matičina rada riječkim, osječkim i zagrebačkim studentima, organiziranje tribine Sučeljavanja u Matici hrvatskoj i pokretanje Matičina podcasta, dok je vidljivosti rada ogranaka pridonio prvi Festival knjige Matice hrvatske.

U kulturno-umjetničkom programu prikazan je dokumentarni film o 180 godina rada Matice hrvatske, redatelja Leona Rizmaula. Slijedio je izbor iz lirike Denisa Brižića i Rajke Jurdana-Šepić, a programski blok zatvorio je glazbeni nastup Trija Veljak.

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak