Vijenac 756

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Ksenija Baronica

ŽELJKO KIPKE, Osma soba, Galerija Matice hrvatske

Izložba Osma soba u Galeriji MH nadovezala se na Kipkeovu retrospektivnu izložbu Od Ritma do Palače uništenja održanu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, postavljene u sedam prostorija. Ovdje se izložba nastavila u osmoj sobi, stoga i naslov izložbe.

U Galeriji MH predstavljene su dosad nikad izlagane primarne grafike u tehnici litografije nastale 1977. na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, kao i nekoliko grafičkih listova u tehnikama dubokog tiska i suhe igle predstavljenih na izložbama u Galeriji grafičkog kolektiva u Beogradu 2014. i Gliptoteci HAZU u Zagrebu 2015.

Izložene litografije odražavaju analitičku mjeru Kipkeova slikarstva iz istog razdoblja, tiskane su u serijama od tri autorska lista, a malokad je naklada dosezala šest otisaka. Prenošenje sadržaja na tim grafikama ukazuje na njihov širi medijski odjek, pogotovo u primjeru beskonačna prenošenja poteza kista na papirnatoj roli dugoj 732 cm, koja podsjeća na filmsku rolu i umjetnikove prve šetnje s kamerom u ruci od Filozofskog fakulteta do Vukovarske ulice u filmu Ritam II. Grafički su listovi, jednako kao i slike iz tog razdoblja, simbolično nagovijestili umjetnikovu sklonost mediju pokretnih slika. Željko Kipke jedini se bavio grafikom na analitički način, drugi su umjetnici ostali na polju analitičkog slikarstva.

MARIETA VULIĆ, She Woke up and Wanted More, Salon Galić, Split

Na izložbi su predstavljena 34 crteža u kombiniranoj tehnici na papiru dimenzija 90 x 60 cm. Ciklus prati autoričina intimna razmišljanja i bilježenja svakodnevnice tekstom i slikom. Crtež je osnovni alat i ključan element za razvoj njene umjetničke prakse i razmatranje teme; oscilira između viđenja, razmišljanja, pamćenja, zamišljanja. Autorica crta po sjećanju i daje prednost mentalnim pred stvarnim slikama dobro poznatih prostora i situacija. Uza slike, na crtežima ravnopravno sudjeluju zapisani vlastoručni napuci ili komentari preuzeti s uličnih plakata, iz svakodnevnih razgovora ili vlastitih monologa.

„Marieta Vulić crtežu pristupa s pozicije redukcije forme, sažimajući proživljeni trenutak u rečenicu ili motiv, bez suvišnih detalja koji bi nas odvukli od sadržaja. Pomalo nezgrapan neposredan crtež čuva svježinu i izravnost skiciranja, ogoljava brz i intuitivan potez rukom nalik dnevničkom bilježenju. Crtanje za autoricu predstavlja samonametnuti zadatak, proces koji je koreografiran koliko i performativan. Crteži Mariete Vulić balansiraju između raznovrsnih vidova figuracije – utopija naive, naracije stripa, ekspresije. Ciklus She Woke up and Wanted More upozorava na postojanje jedne osobe, ujedno i generacije koja se u njima može prepoznati i turbulentnog vremena mladenačkih nadanja, dokazivanja i sazrijevanja“ piše u predgovoru kustosice Ane Čukušić. Marieta Vulić diplomirala je 2022. slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić.

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak