Vijenac 756

Književnost

Književnost izdvaja

Goran Rem

Noise Panonizma

Život treći Davora Ivankovca

Roman ­Život treći Davora Ivankovca pomalo „miriši“ na stvarnosnu prozu, ali pulp fiction, metajezik arta te svijest jezika žanrovski su mnogo bliže i suvremena hrvatska romaneskna scena, sa svojih tisuću naslova u tridesetak godina, dobiva i vrh autentičnog naslova kulterske proze.


Izd. Artikulacije, Koprivnica, 2022.

Proze koja praši žestoko, bluz-pankerski, ali tajno voli nagaziti eksplicitni wah wah!

Vitar i bol Vlaste Markasović

Zbirka Vitar i bol dijalekatskih pjesma Vlaste Markasović pripada u one eksplozije tihih postemocionalnih minijatura koje su kopneno melankolične i apstraktno egzistencijski zgusnute – stilom sofisticiranih šimićevskih redukcija. Riječ je o jednoj od najboljih zbirki hrvatskoga pjesništva iz panonskog prostora proteklih godinu i pol dana, upravo onako metakorpusno važnih, posebice u fantastičnom auralnom portretu provodnoga jezičnog i sve odsutnijeg subjekta energiranja koje međutim – nikada – ne prestaje, kako je, o kontekstnoj poziciji zbirke, za prethodnu Markasovićkinu knjigu istaknuo Josip Užarević! Krasan bolan tekst.

Monografija Dubravka Matakovića

Monografija, koja označava i na svečan način zrelo i produktivno djelo stripovskog autora Dubravka Matakovića, portretira njegov jedinstven urnebesni opusni stil, a obuhvaća vrlo širok izbor iz još puno šireg njegova učinka na mnogodesetljetnom tjednom bljeskanju tabli stripova, objelodanjena je u prekrasnoj nakladničkoj ideji Gradske knjižnice Đakovo.


Detalj s naslovnice monografije

Producentski šaptač bio je Hrvoje Duvnjak, Matakovićev kolega s osječke Akademije za kulturu i umjetnost, koji je time i nehotice a maestralno sukliknuo idejnu energiju srca Slavonije i prijestolnice Šokadije, poslavši nam visok i jedinstven genij visoke modernosti poštovanja humaniteta.

Urania Luke Bekavca

U čitanju Uranije, 2000 stranica šestodijelnog romana Luke Bekavca, ostajemo plutati, postajemo jezični floater kojemu ni u jednoj projekciji, vremenskoj ili prostornoj, ni sebi ni tom tekstu, ne želimo prestanak.


Izd. Fraktura, Zaprešić

Gotovo bezdogađajnu i  fantastičnu Bekavčevu napeticu primamo kao stanje pisma bjelošumnog panonizma, u kojemu uzbudljivo i tjelesno snažno lebdimo jer se nalazimo baš gdje smo oduvijek i željeli biti. U pismu. Zakon Lyncha! Zakon Lyncha, zakon Lyncha!

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak