Vijenac 756

Glazba

Kazalište izdvaja

TAMARA JURKIĆ SVIBEN

PRAIZVEDBE I PROMOCIJA HRVATSKIH SKLADATELJA

O 100. obljetnici smrti Dore Pejačević

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se četiri programa u okviru Festivala Dora Pejačević, koji se organizira u povodu 100. godišnjice smrti skladateljice (10. rujna 1885–5. ožujka 1923).

Festival će započeti koncertima Zagrebačke filharmonije:



Dora Pejačević u Našicama

svečanim koncertom otvaranja Festivala Dora Pejačević u društvu velikana 1. ožujka pod ravnanjem Marije Ramljak te 3. ožujka Dora & Liszt uz pijanisticu Miju Pečnik pod ravnanjem Dawida Runtza. U subotu, 4. ožujka, u 11 sati u Maloj dvorani Lisinski održat će se predstava i radionica za djecu Da sam ja kontesa Dora redateljice Petre Radin uz komorni orkestar Zagrebačke filharmonije, a u ciklusu Lisinski subotom održat će se koncert Dora, na kojem će djela Dore Pejačević, kao i praizvedbu skladbe Portret Dore Helene Skljarov, izvesti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Pascala Rophéa. Na koncertu će nastupiti violinist Andrej Bielow, violončelistica Monika Leskovar Šelendić, pijanistica Martina Filjak, mezzosopranistica Martina Mikelić i glumica Zrinka Cvitešić.

Zagrebački solisti praizveli Bersianu

U KD Blagoje Bersa (Muzička akademija) 11. veljače Zagrebački solisti i solist Lovre Marušić na klaviru doživjeli su prave ovacije izvodeći skladbe Haydna, Juranića i Čajkovskog.


Juranićeva Bersiana inspirirana Bersinim rukopisom /
Snimila Nada Bezić

Posebnu pozornost privukla je prva cjelovita praizvedba skladbe Bersiana Zorana Juranića nadahnuta Bersinim rukopisima koji se čuvaju u skladateljevoj ostavštini u Hrvatskome glazbenom zavodu. Pijanist Lovre Marušić stilskom lakoćom briljirao je u izvedbi klasicističkog Koncerta za klavir u D duru, Hob. XVIII:11 Josepha Haydna. Zagrebački solisti pokazuju vrsnoću profiliranosti zvuka i izbora ansamblu primjerena programa kao što je finale iz Haydnove 88. simfonije i Serenada za gudače u C-duru, op. 48 Petra Iljiča Čajkovskog.

Ansambl Cantus praizveo skladbu Sanje Drakulić

Treći koncert ciklusa Cantus Ansambla, nazvan Sudari, ujedno prvi u ovoj godini, održan je 13. veljače u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.


Sanja Drakulić i Ivan Josip Skender uz ansambl Cantus

Koncertom je ravnao Ivan Josip Skender, a na programu suizvedena tri djela stilski različito profiliranih važnih autora glazbe dvadesetog stoljeća, različita a kompleksna pristupa suvremenom zvuku (György Ligeti, Komorni koncert, za 13 instrumentalista, Luigi Nono, Incontri, za 24 instrumenta i Gérard Grisey, Partiels, za 18 glazbenika). Posebnost je Cantusa njegovanje i poticanje stvaranja novog repertoara hrvatske suvremene glazbe te je ovom prigodom praizveden Tabu, za komorni ansambl, hrvatske skladateljice Sanje Drakulić.

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak