Vijenac 756

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Gea Vlahović

Na 19. Virkasu do 4. ožujka deset predstava

Virovitičkom premijerom predstave Sviraj to ponovno, Sam, nastale po tekstu Woodyja Allena u režiji Tamare Damjanović te u koprodukciji HNK-a Osijek i Kazališta Virovitica, u petak 10. veljače svečano su otvoreni 19. virovitički kazališni susreti. Devetnaesti Virkas do 4. ožujka u Virovitici, Suhopolju, Slatini i Pitomači donosi deset predstava, Mali raj (Glumačka družina Histrion), Pseće srce (Satiričko kazalište Kerempuh), Na rubu pametijedne pijane novembarske noći 1918.

(Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca i Hrvatski kulturni centar Beograd), Slučaj maturanta Wagnera (Gradsko kazalište Požega), Kredit (HNK Zadar), Tena – kronika raspada jedne ljepote (Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca, GDK Gavella iz Zagreba, Ludens teatar iz Koprivnice, Gradsko kazalište Požega i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar), Moderni oblici patnje (Ludens teatar i GDK Gavella), Prijevara (HNK Šibenik i Teatar Erato) te Izbacivači (Teatar Exit).

Kralj Ubu u Kerempuhu

Kada je 1896. u Parizu prvi put postavljen tekst Kralj Ubu francuskog dramatičara Alfreda Jarryja, publika je reagirala zviždanjem i zgražanjem, a komad nije doživio drugu izvedbu. Tekst koji je na pariškoj praizvedbi publiku razuzdanošću i nekonvencionalnošću „zbunio i uvrijedio“, najavivši dolazak avangardnih pokreta, od nadrealizma i dadaizma do kazališta apsurda, uskoro ćemo gledati u Satiričkom kazalištu Kerempuh, gdje ga 25. veljače premijerno postavlja redatelj Miran Kurspahić, poznat po tome što uvijek nastoji propitati konvencije i kritički se osvrnuti na aktualna politička i društvena zbivanja.

Njegov Kralj Ubu bit će predstava u predstavi, s dopisanim vanjskim okvirom u kojemu se pojavljuje i sam Jarry (glume ga u alternaciji sam Kurspahić i Marko Petrić). Radnja je smještena u ralje omanjega gimnazijskog razreda gdje se u tamu pohlepe i želje za vlašću zaviruje kroz školski igrokaz u kojemu Borko Perić igra naslovni lik. Predstava je koprodukcija s GDK-om Gavella.

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak