Vijenac 756

Glazba

Završeno XI. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

 

Kategorije orgulja i čembala prvi put na natjecanju

Piše Tomislav Bužić

Natjecanje primjereno nazvano po Borisu Papandopulu, skladatelju koji je za dugoga rada uspio ostaviti skladbe za gotovo sve instrumente, profiliralo se kao naše krovno nacionalno natjecanje za mlade umjetnike. Ideja vodilja natjecanja jest uspostavljanje prijelazne točke za mlade hrvatske glazbenike između školskih i važnih međunarodnih natjecanja. Postavljanje gornje dobne granice na trideset godina i kružno mijenjanje kategorija instrumenata svake godine omogućava upravo to da svi perspektivni kandidati dobiju uvjete i kriterije koji ih pripremaju na uvjete uobičajene na najvećim svjetskim natjecanjima.

Na natjecanju Papandopulo dijelom su se profilirala i imena izvođača koji su danas zauzeli visoka mjesta unutar hrvatske kulture klasične glazbe. Violinisti kao što su Marco Graziani i Katarina Kutnar, pijanist Petar Klasan, flautistica Ana Batinica, klarinetisti Bruno Philipp i Abdul-Aziz Husein, saksofonist Tomislav Žužak, violončelistica Latica Anić, udaraljkaš Filip Merčep, ili bariton Leon Košavić i sopranistica Darija Auguštan, svi su odredom osvajali nagrade upravo na natjecanjima Papandopulo. Odbijanje bilo kakva spuštanja kriterija i ustrajavanje na zahtjevnim programima unutar svake kategorije, prema riječima predsjednika natjecanja Gorana Končara, pridonijeli su tome da se svi laureati natjecanja na kraju pokažu kao budući nositelji hrvatske scene klasične glazbe.


Cilj je natjecanja Papandopulo obuhvatiti kategorije svih instrumenata / Snimio Damil Kalodjera

Među četiri odabrane ovogodišnje discipline gitara se našla po treći put, dok su kategorije orgulja, čembala i komorne glazbe koja uključuje orgulje ili čembalo prvi put predstavljene ne samo na Natjecanju Papandopulo nego uopće na natjecanjima u Hrvatskoj. Prema izjavi Gorana Končara, cilj da se u dosadašnjih jedanaest izdanja natjecanja obuhvate baš svi instrumenti još nije dosegnut, a vrijedna je informacija da se u budućim godinama planira kategorija za ansamble specijalizirane za povijesno obaviješten način izvođenja rane glazbe.

U ovogodišnje finale natjecanja plasirali su se Dubravko Ćepulić Polgar (orgulje) kojemu je dodijeljena 2. nagrada, Benjamin Pölhe (čembalo) kojemu je također dodijeljena 2. nagrada te Antonija Žarković (sopran) i Danijela Bošnjak (čembalo) kojima je dodijeljena 3. nagrada. Među njima, nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora osvojio je Benjamin Pölhe za izvedbu skladbe Meditacija (iz Suite za čembalo) Borisa Papandopula, koncert na Festivalu Orgulje Heferer osvojio je Dubravko Ćepulić Polgar, koncert na Varaždinskim baroknim večerima u sklopu projekta 4 akademije: Concerto – Concertino osvojio je Benjamin Pölhe, a koncert u ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj osvojile su Antonija Žarković i Danijela Bošnjak. U kategoriji gitara, nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora osvojio je trećenagrađeni Marko Kovačić za izvedbu Koncerta za gitaru Miroslava Miletića, dok je prvonagrađeni Filip Mišković osvojio koncert na festivalu Dani Milka Kelemena u Slatini.

Kao dodatak natjecanju 2020, za kulturu posebno neugodne godine, pokrenut je Virtualni uzmah, novi online natjecateljski krug koji je i ove godine omogućio kandidatima da se predstave publici koja će glasovima odlučiti tko će dobiti posebnu nagradu, nazvanu Virtualna iskaznica, studijski snimljenu izvedbu odabranih skladbi koja se onda pušta u širi medijski prostor. Prema glasovima publike koji su ocjenjivali prijavljene videosnimke ove godine najboljima su proglašeni Tomislav Jelavić (gitara) s izvedbom skladbe Sande Majurec Pebbles and Ripples, Ivana Hrkać (orgulje) s izvedbom skladbe Albe Vidakovića Fantazija i fuga u f-molu i Ronald Strabić (čembalo) s izvedbom skladbe Brune Kota Tri komada za čembalo.

XI. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održano je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 6. do 8. veljače.

Vijenac 756

756 - 23. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak