Vijenac 755

Druga stranica, Glazba

Svečanim koncertom u Madridu okrunjena
hrvatsko-španjolska suradnja

Zagrebački kvartet na Stradivarijevim glazbalima

Ante Peričić

Zagrebački kvartet održao je 31. siječnja koncert u Madridu o 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Španjolske te desetogodišnjici hrvatskoga članstva u Europskoj Uniji.

Naš najstariji gudački ansambl rado je viđen gost u toj zemlji – u siječnju nastupio je i na španjolskom otoku Mallorci, a u svibnju će održati koncerte i u južnim andaluzijskim gradovima Sevilli i Cadizu; dok je 1994. u Granadi osvojio nagradu Granada Historica y Cultural. Nastup je bio poseban jer je Kvartet koncert izvodio na četiri instrumenta koja je obitelj Stradivari darovala španjolskoj kraljevskoj obitelji.


Nastup Zagrebačkog kvarteta bio je poseban jer se samo sedam puta godišnje svira na vrijednim instrumentima / Izvor Patrimonio Nacional Palacio Real de Madrid, Španjolska

Violinisti Martin Krpan i Davor Philips, violončelist Martin Jordan te violist Hrvoje Philips izveli su djela hrvatskih skladatelja Luke Sorkočevića i Jurja Tkalčića, španjolskog Joaquina Turine Pereza te češkog skladatelja Antonína Dvořáka u kraljevskoj palači, u srcu Madrida. ,,Lijepo je iskustvo svirati na instrumentima procijenjenim na sto milijuna eura. Samo je jedanaest takvih u cijelom svijetu, tako ornamentiranih. Nastup je, u naše ime, dogovorilo Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu i ukazana nam je velika čast jer se samo sedam puta godišnje svira na tim instrumentima“, rekao je za Vijenac Davor Philips, dodavši da je zvuk fenomenalan. ,,Ti instrumenti posjeduju više volumena i boja. Nešto što bi svaki gudač svakodnevno htio svirati“, zaključio je.

Koncert kojemu je prisustvovalo dvjestotinjak uzvanika održan je u povijesnoj dvorani Salon de Columnas, u kojoj je 1985. potpisan ugovor o pristupanju Španjolske Europskoj Uniji. U toj je dvorani 2014. kralj Juan Carlos I. abdicirao u korist sina, sadašnjega kralja Filipa VI, koji je nedavno i posjetio Hrvatsku.

U publici su bili članovi diplomatskog zbora zemalja Unije, mediteranskih država te osobe iz društvenog, političkog i kulturnog života Španjolske. Hrvatsku je predstavljala veleposlanica Nives Malenica.

Tim su koncertom okrunjeni odnosi dviju zemalja koji su, u posljednje tri godine, ojačani međusobnim posjetima najviših dužnosnika. Kao što je već rečeno, u studenom su Zagreb posjetili kralj Filip VI. i kraljica Letizia, što je bio prvi posjet nekog španjolskog kralja Hrvatskoj. Premijer Pedro Sanchez boravio je u Zagrebu u listopadu 2021, a hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je Madrid u ožujku 2022. Veleposlanica Malenica rekla je da hrvatsko-španjolski bilateralni odnosi nastavljaju jačati te da Hrvati i Španjolci imaju višestoljetne veze, a da je njihov zajednički interes Sredozemno more. ,,Dijelimo zajedničke vrijednosti, a posebno smo bliski zbog mediteranskog prostora. On nastavlja obilježavati naše političke, društvene i kulturne veze“, izjavila je hrvatska veleposlanica.

Vijenac 755

755 - 9. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak