Vijenac 755

Matica hrvatska

PODSTRANA  – LITERARNO-GLAZBENA MANIFESTACIJA

Pisana riječ kao snaga i putokaz

Ivana Moslavac

Ogranak MH u Podstrani i partnerske udruge: Društvo Poljičana Sveti Jure, Priko, Udruga zagrebačkih Poljičana Sveti Jure i Centar za kulturu Omiš, 27. siječnja obilježili su dvadeset godina postojanja Ogranka MH u Podstrani organiziranjem književno-glazbene večeri Stihovi i note s mora i komina u prepunoj Dvorani Jure Petričevića u Matičinoj središnjici u Zagrebu. Ogranak MH u Podstrani publici je predstavio dijelove svojega stvaralaštva i djelovanja. U programu ove književno glazbene večeri sudjelovali su moderatori Darijo Radović, predsjednik ogranka MH u Podstrani i Nada Babić, autori Zoran Jurišić i Đurđica Tičinović čije su stihove i prozu čitali Divna Ban Bakota, Robert Kurbaša i Damir Poljičak. U glazbenom dijelu nastupali su Klapa Stine, Goran Mikas s tradicionalnim instrumentima diplama i dvojnicom te na klarinetu Lino Tičinović uz glasovirsku pratnju profesorice Rozarije Samodol. Dobrodošlicu u Matičinu središnjicu svima je poželio glavni tajnik MH Marijo Dominiković.


Robert Kurbaša, Darijo Radović, Zoran Jurišić i Divna Ban Bakota

Predsjednik Ogranka MH u Podstrani Darijo Radović govorio je o aktivnostima Ogranka; izdavačkoj djelatnosti, organizaciji kulturnih događanja, revitalizaciji i prezentaciji kulturne baštine i radu s mladima kroz projekt Matica za mlade, u kojoj trenutno djeluju škole robotike i šaha, a čiju važnost je posebno naglasio. Posebno je predstavljen i polugodišnjak Podstranska revija u kojem se objavljuju literarni i likovni radovi članova MH, različiti pregledi, aforizmi i humoreske, koji ujedno s Ogrankom slavi dvadeset godina postojanja. Najvažnija kulturna manifestacija u Podstrani je Dobrojutro more, koja se od 1997. održava u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Manifestacija na kojoj pjesnici riječima slave more dobila je ime po zbirci pjesama poznatoga hrvatskog književnika i poljičkog pjesnika Josipa Pupačića. Veliku važnost predstavlja i manifestacija Ča pod Perunom, osnovana inicijativom Ljube Stipišića Delmate. Revitalizacija i prezentacija kulturne baštine provodi se u znanstvenim i stručnim skupovima s naglaskom na zajedništvu i suradnji s udrugama. Bitno je naglasiti i poznati znanstveni skup Poljica prvih 1000 godina, kojim se želi poručiti da osim poznatog Poljičkog statuta i soparnika, kao tradicionalnog jela, taj kraj nudi bogatstvo riječi, arhitekture, prirode.

Tijekom večeri predstavljen je roman Bujice i naplavi / Epilog Zorana Jurišića, književnika i inicijatora osnivanja i tajnika Ogranka MH u Podstrani. Roman je dio četveroknjižja kojemu pripadaju i Knjiga od očaja i Perunova djeca, a čiji su dijelovi inspirirani životima Poljičana u Hrvatskoj od 20. stoljeća do danas. Predstavljena zbirka pjesama U tragovima djelo je književnice Đurđice Tičinović. Moderatorica Nada Babić, analizirajući autoričino stvaralaštvo, iznijela je misli o duhu mjesta i objasnila da čovjek ne može bez riječi te da napisano ne predstavlja samo autora nego i zavičaj. Važno je znati gdje sam i što sam, da bih znao kuda idem, poručila je. Uvodna izvedba poznate pjesme Josipa Pupačića Tri moja brata i glavna misao svih koji su predstavljali djelatnost Poljičana i ogranka MH iz Podstrane činili su uokvirenu kompoziciju porukom o važnosti suradnje, zajedništva i dijaloga koji bi uvijek trebali zauzimati primat u našem djelovanju, pri čemu ne smijemo zaboraviti vrijednost pisane riječi.

Vijenac 755

755 - 9. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak