Vijenac 755

Matica hrvatska

BOKA KOTORSKA  – PREDSTAVLJEN
KOTORSKI ZBORNIK

Očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori

Marija Mihaliček

U izdanju Ogranaka Matice hrvatske u Boki kotorskoj izašao je Kotorski zbornik, časopis za promociju kulturne, povijesne i prirodne baštine Boke kotorske. U prvom broju za 2022. obrađene su teme iz povijesti, kulturne povijesti, duhovnog i materijalnog kulturnog nasljeđa Boke kotorske, s naglaskom na onima koje svjedoče kulturni i vjerski identitet Hrvata iz Boke kotorske.


Naslovnica Kotorskog zbornika

Radovima su sudjelovali autori iz Crne Gore i Hrvatske, koji su tematizirali povijest Boke kotorske i njezine povijesne i kulturne veze s hrvatskim prostorom i Maticom hrvatskom. Među autorima radova vrijedi nabrojati Jasminu Bajo, Željka Brguljana, Vesnu Čučić, Lovorku Čoralić, Zoricu Čubrović, Jasminku Grgurević, Grozdanu Franov Živković, Mariju Katića, Tatjanu Koprivicu, pok. Anitu Mažibradić, Mariju Mihaliček, Mariju Starčević, Roberta Tonsatija, Anu Vuksanović.

Prilozima o putopisima, potresima i suhozidnoj baštini časopisu su pridonijeli Stjepan Sučić, Slavica Stojan i Željko Starčević.

U časopisu su objavljeni prozni tekstovi Domagoja Vidovića Zaljev ukrštenih sudbina i Dubravke Jovanović Boka u jedno oko staje, drugim se iznova rađa. U dijelu rezerviranu za osvrte na knjige Miroslav Martinjak piše o Muljanskom kantualu, a Boris Ilijanić o monografiji Arhitekta Josip Slade Šilović, autora Slobodana Mitrovića. Tu su i dva osvrta na zbirke poezije Dvije trećine Adrijana Vuksanovića iz pera Vladimira Lončarevića i knjiga Vande Babić Galić Crta na Dlanu Pavla Goranovića. Prvi broj Kotorskog zbornika u povodu desetogodišnjice smrti posvećen je sjećanju na istaknutog znanstvenika Miloša Miloševića (1920–2012), u čijoj ličnosti i radu suradnici Kotorskog zbornika imaju istinski uzor. Časopis OMH u Boki kotorskoj Kotorski zbornik tiskan je financijskom potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Matice hrvatske.

 

Vijenac 755

755 - 9. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak