Vijenac 755

Matica hrvatska

DUBROVNIK  – AKTIVNOSTI OMH-a U SIJEČNJU

Novi pogled na Dubrovnik

Ana Rajić

Početak 2023. obilježen je važnim aktivnostima u OMH u Dubrovniku. Najprodavaniji prošlogodišnji naslov OMH u Dubrovniku, The Story of Dubrovnik, doživio je novo izdanje na hrvatskom jeziku, Na početku bijaše hrid – ilustrirana povijest Dubrovnika. Knjiga Slavice Stojan esejistička je sinteza dubrovačke povijesti od nastanka Grada do propasti Republike, a nastala je na temelju opsežne literature i dugogodišnjeg istraživačkog i književnog iskustva autorice. Ona sugestivno vodi čitatelja kroz sve epohe, uspone i padove u povijesti Grada.


Izd. OMH u Dubrovniku, 2022.

Tekst prate ilustracije Ninoslava Kunca, koje oslikavaju povijesne portrete i rezimiraju događaje iz prošlosti Republike na duhovit i satiričan način, a izričajem se približavaju stripu. Kreativni doprinos ilustracija osobito je vidljiv u oslikavanju svakodnevice života. Iako kronološku okosnicu stilski dotjerana i vješto strukturirana štiva čine politički događaji, težište naracije o Gradu i njegovoj uzbudljivoj prošlosti autorica stavlja na brojne sadržaje društvene i kulturne povijesti i dubrovačke fenomene duga trajanja – legende i svetačke kultove, crkveni i komunalni život, republikanski ustroj vlasti, urbanizam i graditeljstvo, bratovštine, vlastelu i staleški poredak, brodogradnju, pomorstvo i trgovinu, diplomaciju, književnost i umjetnost, privatni život.

Knjiga je podijeljena na trinaest poglavlja koja na zanimljiv i nadahnut način prati i dopunjuje više od stotinu i pedeset nesvakidašnjih ilustracija. Metodološki je i sadržajno koherentna i čitljiva. Njezinoj privlačnosti pridonosi i sažetost jer je u njoj bogata i dramatična povijest Dubrovnika ispripovijedana u nešto više od stotinjak intrigantnih i primamljivih stranica.

Ogranak je u siječnju tradicionalno dao i svoj kulturni doprinos obilježavanju Fešte sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnik predstavljajući brojeve časopisa Dubrovnik objavljenih u 2022. O temama iz časopisa govorili su Helena Brautović, Davor Mojaš, Jelena Obradović Mojaš i Ivan Viđen. U nekoliko stotina stranica navedenih dvobroja mogu se pronaći zanimljivi tekstovi o brojnim temama, od kojih izdvajamo: Obljetnica smrti Vlaha Bukovca, Obljetnica smrti Miroslava Krleže, O literarnom liku i djelu Feđe Šehovića, Prijevodi pjesama Toma Waitsa, Obljetnica IUC-a u Dubrovniku.

Vijenac 755

755 - 9. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak