Vijenac 755

Matica hrvatska

SLAVONSKI KOBAŠ  – PREDAVANJE O POVIJESTI

Nova otkrića o prapovijesti Posavine

Josip Jagodar

U vatrogasnom domu u Slavonskom Kobašu 31. siječnja održano je predavanje Općenito o prapovijesti i prapovijesni nalazi na području Slavonskog Kobaša i okolice u organizaciji Ogranka MH u Slavonskom Kobašu. Predavanje su održali Antonija Jagodar i Josip Jagodar.

U uvodnom dijelu sve je prisutne pozdravio predsjednik Ogranka Josip Jagodar. Antonija Jagodar, prof. povijesti i sociologije, prisutne je upoznala s podjelom povijesnih razdoblja, a posebno se posvetila razdoblju prapovijesti i nastanka ljudske civilizacije. Spomenula je primitivno oruđe i oružje iz toga doba te se na kraju dotaknula najvažnijih nalazišta na području Brodsko-posavske županije, s naglaskom na Galovo, gdje su pronađeni ostaci naselja i nekropole iz neolitika. 

U drugom dijelu predavanja Josip Jagodar predstavio je tri arheološka nalazišta koja se nalaze na području Slavonskog Kobaša te artefakte iz kamenog i metalnog doba koji su pronađeni na navedenim nalazištima. Prikazao je artefakte koji su dosad obrađeni te one koji se čuvaju u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.

Na predavanju se okupilo pedesetak Kobašana i Brođana, koji su s predavanja otišli obogaćeni novim znanjima i informacijama. Bilo je to prvo u ciklusu predavanja koja će kronološki obrađivati povijest Slavonskog Kobaša svaka dva mjeseca,

Vijenac 755

755 - 9. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak