Vijenac 755

Druga stranica

ODRŽANA 18. NOĆ MUZEJA POD SLOGANOM MUZEJI SU VAŽNI

Muzeji privukli više od tristo tisuća posjetitelja

Smiljana Škugor-Hrnčević

Pod sloganom Muzeji su važni zadnjeg petka u siječnju održana je 18. Noć muzeja, u kojoj se nakon dvije pandemijske godine sve ponovno održalo uživo i to u više od 450 programa, stotinjak izložbi i brojnim radionicama u 184 muzejskih i srodnih ustanova diljem Hrvatske. U Noći muzeja svoja su vrata otvorili i brojni fakulteti, škole, dječji vrtići, a mnoštvo raznovrsnih sadržaja privuklo je više od tristo tisuća posjetitelja.


Noć muzeja u Dubrovniku za najmlađe / Izvor Facebook Dubrovačkih muzeja


U Arheološkom muzeju u Splitu posjetitelji su mogli upoznati baštinu rimske Dalmacije / Snimio Ivo Cagalj / PIXSELL

I ovogodišnju, punoljetnu 18. Noć muzeja organiziralo je Hrvatsko muzejsko društvo, a svečano ju je u zagrebačkom Etnografskom muzeju otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazivši zadovoljstvo što se život vratio normalnom održavanju kulturnih sadržaja. Podsjetila je da je potres ugrozio brojne muzeje, ali i dodala da je otvorio neke nove mogućnosti. Tako će, najavila je, iz ovoga nesretnog razdoblja izići s novim Hrvatskim povijesnim muzejom, s novom zgradom Muzeja naive te s obnovljenim i unaprijeđenim muzejskim zgradama te s brojnim muzejima u sustavu HAZU koji će biti obnovljeni.
Otvaranju je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ocijenivši da je Noć muzeja jedna od omiljenih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

Ovogodišnja noć muzeja odabranom se temom fokusirala na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike.

Radionica uzimanja otisaka prstiju u zagrebačkom Muzeju policije, igraonice retroračunala na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva, radovi 3D-olovkom u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, radionice slikanja na staklu pod vodstvom umjetnika u Klovićevim dvorima samo su neke od brojnih zanimljivosti koje su posjetitelji mogli iskušati.

U Zaprešiću u Vršilnici Novih dvora otvorena je jedinstvena izložba Sloboda mog uma – avangardne umjetnice, koju je organizirao Grad Zaprešić u suradnji sa Zakladom Marinko Sudac.

Bogat program za građane priredio je i Osijek, gdje su u Muzeju Slavonije postavljene izložba Moleraj o tehnikama oslikavanja zidova šablonama i valjcima te izložba Laku noć, kuno, dobro jutro, euro. U Zaboku je postavljena izložba učeničkih radova osnovnih škola KZŽ i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Tradicijske igre i igračke u likovnom stvaralaštvu djece i mladih.


Posjetitelji u Muzeju grada Zagreba / Izvor Facebook MGZ-a


Šibenski učenici pripremili su i izložili antičke slastice / Snimio DuŠko Jaramaz / PIXSELL

Rijeka je građanstvu otvorila Palaču šećera, u kojoj je stalni postav o povijesti grada na Rječini, a u skladištu na Žabici otvorena je izložba Riječki torpedo – prvi na svijetu.

U arheološkom muzeju u Splitu posjetitelji su kroz zbirku kamenih spomenika mogli upoznati iznimnu kulturnu baštinu rimske Dalmacije, njezine antičke metropole Salone te način života i običaje Avara i Slavena, a u Školi likovnih umjetnosti pogledati izložbu Bože Balova, koji malomišćanske prizore donosi kao digitalno slikarstvo.

U Zagrebu su svoja vrata otvorili Hrvatski školski muzej Zagreb s izložbeno-radioničkom galerijom Školica za 5, Arheološki muzej Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, koji je u suradnji s Udrugom za razvoj “uradi sam“ priredio interaktivnu i edukativnu izložbu starih kalkulatora, mehaničkih i elektroničkih računala, s retroigraonicom i druženjem uz glazbu iz starih računalnih igara. Golem interes Zagrepčani su pokazali za Muzej čokolade u Zagrebu, koji je pripremio izložbu pod naslovom Sakupljanje sličica i albuma – zaboravljeni hobi.

Već po tradiciji u Noć muzeja uključio se i Šibenik, gdje su uz ostala događanja učenici Osnovne škole Jurja Šižgorića pripremili i izložili stare (antičke) slastice, a oni iz glazbene škole pjevali skladbe Ivana Lukačića.

I dubrovački su muzeji pripremili bogat i raznolik program – edukativne radionice za djecu, igrokaz, stručna tematska i kostimirana vodstva po izložbama i stalnom postavu. Uz ovogodišnju temu Muzeji su važni program su posvetili Mihu Pracatu, znamenitom dubrovačkom pomorcu-trgovcu i njegovoj 500. obljetnici rođenja.

Među 184 muzeja koja su sudjelovala u ovogodišnjoj manifestaciji prvi je put sudjelovao zavičajni muzej Obrovac, koji ove godine obilježava četrdeset godina od postavljanja i otvaranja za javnost stalnog etnografskog postava koji čuva bogato kulturno nasljeđe širega ruralnog područja sjeverozapadne Bukovice i svjedoči o njegovoj važnosti u očuvanju kulturnog identiteta kako za hrvatsku tako i za europsku i svjetsku kulturnu baštinu.

U Puli su se u Noć muzeja uključili Arheološki muzej Istre, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, te Sveučilišna knjižnica u Puli.

Manifestacija Noć muzeja započela je 2005. i tada je u projekt bilo uključeno tek šest zagrebačkih muzeja. Od početka održavanja, do prošle godine, manifestaciju je posjetilo više od tri i pol milijuna ljudi što je čini jednom od najvećih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj koja u svega nekoliko noćnih sati okupi i nekoliko stotina tisuća posjetitelja.

Vijenac 755

755 - 9. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak