Vijenac 755

Matica hrvatska

TROGIR   – PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA

Mijene pretočene u stihove

Danka Radić

 

Ogranak MH u Trogiru 19. siječnja predstavio je u trogirskoj Gradskoj vijećnici najnoviju zbirku pjesama U kolijevci tišine Ane Čagalj, objavljene u nakladi zadarskog ogranka Hrvatskoga književnog društva. Knjigu su predstavili Nikola Šimić Tonin i Danka Radić, a autorica je čitala svoje pjesme uz pratnju Duje Ivića na klavijaturama.

Pjesnički prvijenac Ane Čagalj objavljen u nakladi Ogranka MH u Trogiru 2017. pod naslovom Moje JA I već je ukazao da je riječ o izričaju kojim autorica na svoj način iskazuje zamjetnu zrelost i istančan osjećaj u iznošenju pjesničke riječi. Ona piše iskreno, jednostavno, doživljeno; njezino srce i razum odgovaraju jedno drugom rezultirajući čistom poezijom. Anin talent i njezin poseban, moderan pjesnički izričaj dokazuju i njezine druge zbirke pjesama Moje JA II i Moje JA III, kao i zbirka eseja Četiri priče. Njezino trasiranje puta k sebi istodobno je trasiranje i njezina puta k nama, a oblici njezina izričaja dihotomnih su značenja; njihov pojedinačni smisao ogleda se u općem i potvrđuje u općenitostima baš kao što njezino osobno, subjektivno iskustvo prerasta u objektivno, postajući zajedničko, dakle i naše.


Danka Radić, Nikola Šimić Tonin i Ana Čagalj

Uostalom i mi kao i Ana Čagalj iste životne situacije dijelimo, samo što je njezin senzibilitet i osjetljivost na mijene i podražaje iz zbiljskog svijeta mnogo osjetljiviji; Ana pronicavije zapaža i otkriva uspone i padove života (društva u cijelosti i pojedinca), njegove vrline i slabosti, prednosti i nedostatke, dobre i loše vibracije, punoću i uzlete, ali i svu njegovu ispraznost, površnost, zavodljivost, zamke. Zbirka Ane Čagalj U kolijevci tišine nastavak je kojim Ana dalje korača u svoja pjesnička ostvarenja.

Vijenac 755

755 - 9. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak