Vijenac 755

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Petra Jelača

Premijera radiodrame prema tekstu Ivane Sajko

Dana 28. siječnja u terminu emisije Izlog dramskog programa, na Prvom programu Hrvatskog radija, emitirana je premijera radiodrame nastale prema tekstu Ivane Sajko Željezo, 2170. Naručen je za Teatar Dortmund, a praizvedbu je imao 3. listopada 2020. u režiji Julie Wissert, ravnateljice tog kazališta.


Izvor Pixabay

Ivana Sajko piše tekst u obliku iskaza dodijeljena najmlađem članu migrantske obitelji na putu u obećani svijet, gdje su ljudi, uvjereni su, „ili sretni ili ne postoje“. Redateljica Stephanie Jamnicky okupila je ekipu glumaca spremnu za izazov ovog potresnog i uzbudljivog teksta, a to su: Mladen Vujčić, Franjo Kuhar, Antonija Stanišić Šperanda, Karmen Sunčana Lovrić i Nermina Kreso Kavain. Znatan autorski doprinos oblikovanju zvučne slike Željeza dali su i glazbena urednica Franka Meštrović te ton-majstor Dalibor Piskrec. Lada Martinac Kralj urednica je projekta, a nakon premijernog emitiranja Željezo, 2170 može se poslušati i u Slušaonici na digitalnoj platformi HRTi.

Homo theatralis: Bobo Jelčić i Fina oštrica realizma

Nakon izvedbe predstave Sorry autora i redatelja Bobe Jelčića, 8. veljače u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održana je razgovorna tribina iz ciklusa Homo theatralis, u organizaciji Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, pod naslovom Fina oštrica realizma.


Izvor HNK u Zagrebu

S redateljem i glumcima iz predstave razgovarala je teatrologinja Višnja Kačić-Rogošić i uvela u opus i metodologiju toga intrigantnoga redatelja. Premda je riječ o jednome od najpoznatijih hrvatskih kazališnih stvaratelja, istraživačka priroda njegova rada čini ga stalno zanimljivim sugovornikom, bilo da je riječ o onome što prethodi kazališnoj predstavi, o onome što možemo vidjeti na pozornici ili o onome izvan pozornice na što izvedbeno upućuje. Razgovaralo se o suptilnoj kritici kao načinu na koji se postiže realnost na sceni, izazovima tekstnoga predloška i fizičkoga kazališta, o tome što kazalište može naučiti od svakodnevice i od filma te kako izgleda Jelčićev redateljski rad s glumcima.

Hnk u Mostaru: Raspisan natječaj za mlade autore

Na natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za autore do 35 godina, koji je raspisalo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, pristiglo je 16 važećih dramskih tekstova.


Izvor HNK u Mostaru

Povjerenstvo u sastavu Mladen Bićanić, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Ivan Vukoja odluku o najboljem tekstu donijelo je većinom glasova. Riječ je o drami Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj, ljubavi autorice Dorotee Šušak iz Zagreba. Taj dramski tekst priča je o muškoj Medeji ili filicidu – ubojstvu sinova – zasnovana na strašnom zločinu koji je počinio Austrijanac Harald Kopitz u rujnu prošle godine Zagrebu.

Vijenac 755

755 - 9. veljače 2023. | Arhiva

Klikni za povratak