Vijenac 754

Matica hrvatska

KOPRIVNICA  – PROSLAVA OBLJETNICA MATICE HRVATSKE I GRADA KOPRIVNICE

Zajedništvo Matice, franjevaca i Grada

Dražen Ernečić

U ispunjenoj velikoj dvorani franjevačkog samostana u Koprivnici 8. prosinca održana je svečanost obilježavanja 180 godina najstarije hrvatske kulturne ustanove Matice hrvatske (1842), a ujedno i 730 godina dolaska franjevaca u Koprivnicu (1292) i 750 godina prvoga spomena Koprivnice (1272).


Za stolom: predsjednik OMH u Koprivnici Dražen Ernečić, predsjednik MH Miro Gavran
i potpredsjednik MH Mario Jareb

Domaćin svečanosti bio je p. Marijan Opitz, koji je pozdravio drage goste iz Središnjice Matice hrvatske, predsjednika Miru Gavrana i potpredsjednika Marija Jareba te sve prisutne. Svečanosti su prisustvovali Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, i Dario Jembrek, pročelnik ureda gradonačelnika grada Koprivnice.

Predsjednik MH Miro Gavran naglasio je današnju važnu ulogu Matice hrvatske, koja, kako je prigodno naglasio, kapilarno prodire interesom, sagledavanjem i tumačenjem u cjelinu strukture sadašnjeg kulturnog, društvenog i gospodarskog života Republike Hrvatske. O tome svjedoče brojne novopokrenute tribine Sučeljavanja u MH, veliko povećanje članstva, suradnja s brojnim sponzorima i donatorima MH te skoro donošenje Zakona o hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru, koji je inicirala i uobličila MH na dobrobit javne uporabe hrvatskog jezika. O 180 godina povijesti Matice hrvatske bio je prikazan zanimljiv dokumentarni film Leona Rizmaula.

Potpredsjednik MH Mario Jareb predstavio je dvije novoizašle knjige iz edicije Povijest Hrvata Matice hrvatske koje tematiziraju razdoblja hrvatskog razvijenog srednjeg vijeka i 20. stoljeća.

Predsjednik koprivničkog ogranka MH Dražen Ernečić istaknuo je da su tijekom 750 godina zajedno rasli franjevci i grad Koprivnica te su stoga na prigodnoj poštanskoj marki koja je objavljena na inicijativu Ogranka uz navedene obljetnice i zajedno prikazani franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog i povelja u kojoj se prvi put spominje Koprivnica, a autori su akademski slikar Zlatko Kauzlarić Atač i Alenka Lalić. Tom svečanošću završeno je i cjelogodišnje obilježavanje u Ogranku visoke obljetnice prvog spomena Koprivnice 1272. u kojem je veliko središnje javno mjesto kao urbana intervencija u hortikulturi imao ispisan znak u cvijeću 750 u središnjoj gradskoj rondeli na glavnom, Zrinskom trgu u Koprivnici, što je bio dar Ogranka svome gradu.

Za glazbeni dio svečanosti pobrinuo se duet Bemian uglazbljenim pjesmama Frana Galovića i Paje Kanižaja i mlada interpretatorica Ivana Betlehem sjajnom izvedbom Galovićeve pjesme Pozdravlenje.

Vijenac 754

754 - 26. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak