Vijenac 754

Glazba

7. međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Koncertna dvorana Lisinski, 13–17. siječnja

Visoka razina mladenačkog pijanizma

Piše Zdenka Weber

U Zagrebu je od 13. do 17. siječnja održano 7. međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić. Među više od 900 pijanističkih natjecanja koja se održavaju diljem svijeta zagrebačko, koje se u organizaciji Europske udruge klavirskih pedagoga Hrvatske (EPTA) održava od 1999. godine, steklo je veliki ugled, što potvrđuje sastav žirija koji se svake četiri okuplja u Zagrebu, kao i odaziv mladih pijanista iz brojnih država svijeta. Natjecanje nosi ime uglednoga pijanista i klavirskog pedagoga Svetislava Stančića, uglednika koji je „u hrvatsku kulturnu sredinu unio načela profesionalizma i visokih umjetničkih kriterija“, kako je zapisao Ladislav Šaban. Stančićev je student bio i 85-godišnji hrvatski pijanist Vladimir Krpan, višegodišnji član žirija natjecanja. Ovogodišnje sedmo izdanje bilo je posvećeno Dmitriju Bashkirovu, svjetski glasovitu klavirskom virtuozu i pedagogu, članu svjetskih pijanističkih natjecanja, koji je preminuo u Madridu 2021. godine, a u čijem se razredu na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije usavršavao i hrvatski pijanist Bruno Vlahek.


Prvo mjesto osvojio je Deren Wang, kojemu je pripala i nagrada Svetislav Stančić za izvedbu Beethovenove sonate / Snimio Damil Kalogjera

Ovogodišnji je žiri bio sastavljen od izvrsnih pijanista i klavirskih pedagoga u sastavu Pavel Gliliov (Njemačka), predsjednik, i članovi Vladimir Krpan i Ida Gamulin (Hrvatska), Naum Grubert (Nizozemska), Massimo Gon (Italija), Murray McLachlan (Velika Britanija) i Aleksandar Serdar (Srbija). Takav žiri nedvojbeno je bio snažna privlačna sila za odaziv velikog broja mladih pijanista, koji se na počecima profesionalnih karijera nastoje afirmirati na važnim natjecanjima kao mogućim katapultima za prodor na svjetske koncertne podije. Ovogodišnje natjecanje Svetislav Stančić bilo je organizirano online u predselekciji, nakon koje je odabrano šesnaest kandidata, od kojih ih se jedanaestoro predstavilo u prvom izlučnom krugu.

Od svih kandidata, trojice iz Hrvatske, Svena Brajkovića, Arsena Dalibaltayana i Stipu Prskala, Timofeya Doleya (Rusija/Austrija), Mariiju Iudenko (Ukrajina), Seunghui Kim i Jaeyoon Lee (Republika Koreja), Yaroslava Kovalenka (Rusija), Yongqiu Liu i Derena Wanga (Kina) te Víctora Naranja Péreza i Emmu Stratton (Španjolska), nagrade su osvojili Deren Wang (prva nagrada, 5.000 eura), Jaeyoon Lee (druga nagrada, 3.500 eura) i Mariia Iudenko (treća nagrada, 2.500 eura), a četvrtu nagradu dijele Seunghui Kim i Yongqiu Liu (1.500 eura). Dodijeljen je i niz posebnih nagrada. Nagradu Svetislav Stančić za najbolju izvedbu sonate L. van Beethovena – zlatnik s motivom kralja Tomislava – osvojio je Deren Wang, Nagradu u iznosu od 500 eura Hrvatskoga društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe Nokturno Ferde Livadića osvojila je Mariia Iudenko. Majstorski seminar na Akademiji LAUS u Dubrovniku osvojio je Sven Brajković. Nagradu najbolje plasiranu hrvatskom kandidatu koju dodjeljuje Piano Centar Zagreb u iznosu od 500 eura osvojili su Sven Brajković i Arsen Dalibaltayan, a nagradu publike polufinalistu s dobivenim najvećim brojem online glasova koju dodjeljuje Piano Centar Zagreb u iznosu od 800 eura osvojio je Sven Brajković. Nagrada EPTE najmlađem natjecatelju u polufinalu – komplet integralnih klavirskih minijatura Dore Pejačević, kojoj 100. obljetnicu smrti obilježavamo ove godine – pripala je Arsenu Dalibaltayanu (19 godina), kao i recital u pijanističkom ciklusu Pleyel Svetislava Stančića prema odabiru Umjetničke organizacije Cristoforium. Koncert uz Dubrovački simfonijski orkestar najbolje plasiranom hrvatskom natjecatelju osvojio je Sven Brajković, a koncert uz Zagrebačku filharmoniju za najbolju suradnju po ocjeni članova orkestra Deren Wang. Nagradu Croatia Recordsa finalistima, izdanje nosača zvuka i slike sa snimkom koncerta finala uz Zagrebačku filharmoniju, dobili su Deren Wang, Mariia Iudenko i Jaeyoon Lee.

Prije početka izlučnih krugova održan je 13. siječnja u Maloj dvorani KDVL koncert na kojemu je nastupio laureat 6. natjecanja Svetislav Stančić, održana 2018. Ivan Vihor Krsnik Čohar, nadareni pijanist koji je od tada osvojio niz drugih međunarodnih nagrada i objavio dva nosača zvuka, od kojih je za izdanje Liszt-Transcription osvojio nominaciju za International Classical Music Awards 2023, za što se natjecalo 391 izdanje 117 diskografskih kuća iz cijeloga svijeta. Bio je to odlični predtakt natjecanja zaključena finalnim koncertom 17. siječnja, na kojemu su uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem dirigenta, pijanista i umjetničkog ravnatelja Opere Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru Simona Krečiča nastupili Deren Wang s izvedbom 3. koncerta u d-molu, op. 30 Sergeja Rahmanjinova, Mariia Iudenko s izvedbom 3. koncerta u C-duru, op. 26 Sergeja Prokofjeva i na kraju Jaeyoon Lee, koja je izvela 1. koncert za klavir u e-molu, op. 11 Frédérica Chopina.

Bile su to doista sjajne, tehnički virtuozne i umjetnički vrhunski osmišljene interpretacije i nimalo ne čudi izjava predsjednice EPTA-e Hrvatske i članice žirija Ide Gamulin pri dodjeli nagrada da je žiri imao težak i nadasve odgovoran zadatak. Među odličnima izabrati najbolje zacijelo nije bilo lako. Neka im je sa srećom i neka ih uspjesi prate dugo.

Vijenac 754

754 - 26. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak