Vijenac 754

Matica hrvatska

ŠIBENIK – IZLOŽBA U SJEĆANJE NA IVU BRANICU

Slikar predan boji i svjetlosti

Zdenka Bilušić

U Galeriji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić 11. siječnja otvorena je izložba In memoriam Ivo Branica, na kojoj su izloženi radovi šibenskog umjetnika, akademskog kipara i grafičara te likovnog pedagoga.

Bio je član Matice hrvatske od 1971. i među njezinim obnoviteljima u Šibeniku početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Organizirao je prve likovne kolonije Ogranka MH u Šibeniku i radionice za njihove članove. U nekoliko mandata bio je član predsjedništva te pokretač i voditelj likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku. Pritom nije štedio svoje snage, znanje i iskustvo u podizanju razine likovne kulture u gradu pridonijevši time na svoj osebujan način kvaliteti likovnoga života Ogranka.


Brojni posjetitelji na otvorenju izložbe

Bio je član Grupe 9, koja okuplja šibenske likovne umjetnike. Kako na likovno-pedagoškom, građanskom, tako i na umjetničkom polju prezentirao je vlastito edukativno poslanje i umjetničke vještine i uvijek bio mlađim kolegama na usluzi.

Kad sve te činjenice maknemo na stranu, ostaje nam neopterećen pogled na umjetničku pojavu, pa kad je sagledamo bez konteksta, bez udruženja i cehova, nalazimo autora slika kultivirana rukopisa i prepoznatljiva osobnog stila koji se kreće prema piktogramskom, apstraktnom znakovlju. Njegove su kompozicije ustreptale, svaka u sebi nosi drukčiji raspored harmoničnih tonova, drukčiju strukturu, drukčije viđenje. Premda kipar po vokaciji, on se zapravo stalno vraća u njedra slikarstva predajući se boji i svjetlosti. Sunce zavičaja uvelike je odlučilo o njegovu likovnom rodnom listu i stvorilo od njega prije svega slikara. Korespondirajući uvijek s pravim mjestom odgovornosti, sa samim sobom, istražuje on sustavno cijeloga života svoj likovni svijet, uranja u njega kako kiparskim dlijetom, tako i kistom, grafičkom iglom, olovkom.

Ivo Branica, umjetnik velikog stvaralačkog habitusa i umjetničkog opusa, nije, nažalost, doživio da bude prepoznat dokraja ni u lokalnoj sredini, a kamoli u nekoj kolektivnoj misli. Zato je ova izložba u organizaciji Grupe 9 i Ogranka MH u Šibeniku prinos boljem upoznavanju i vrednovanju djela Ive Branice.

Vijenac 754

754 - 26. siječnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak